Цените на жилищата в Бургас по-скъпи от тези във Варна
Цените на жилищата в Бургас по-скъпи от тези във Варна

София държи първото място с цени около 1 120 евро/кв.м. Това са средни цени. Продават се жилища основно между 1 000 и 1 200 евро/кв.м. Това съобщи изпълнителният директор на BP Полина Стойкова. Продължават да се търсят апартаменти в затворен комплекс в София.

В Пловдив, Варна и Бругас цените са по-ниски. Бургас изпревари Варна по цени и през последните месеци средната цена там подмина границата от 900 евро/кв.м

Пловдив подмина 800 евро/кв.м. – той е градът, който има най-много да наваксва като цени сред големите градове и именно там ръстовете са по-интензивни през последните няколко години.

През миналата година пазарните участници вече се пренастроиха към новата реалност. Пример за това е, че второто затваряне в края на миналата година не се отрази толкова много на броя на сделките. Хората останаха активни, знаят и спазват противоепидемичните мерки и няма паника, каквато видяхме през пролетта на 2020 г.

В послените месеци най-много се търсят по-големи апартаменти – 3-стайни и 4-стайни, в които да има още една стая за кабинет или за детска стая. Интересното е, че делът на закупените 4-стайни апартаменти нарасна значително в края на миналата година. Те бяха под 5% от закупуваните жилища, а сега са около 10%. Това е ясна индикация за предпочитането на по-големи жилищни площи.

Хората се ориентират повече и към по-високите етажи, където има тераси, гледки или партерни апартаменти с малки дворове към тях в затворени комплекси. И тук идеята е да сме по-близо до природа, до собствено пространство на открито

Новото строителство през последните 5 години води пазара. По време на пандемията строителството не спря нито за един ден. Проектите напредват и се реализират, всичко върви ритмично. Хората предпочитат ново строителство, защото има огромна разлика между сграда, строена през 2020 г. и тези дори от преди 10 години.

Имотният пазар се радва на активно търсене в началото на 2021 г.

Това се дължи на факта, че пазарът е сред по-слабо засегнатите от кризата. Той успя да преодолее трудностите от пандемията и се радва на голямо търсене. Макар обемът от сделки да намаля, цените през 2020 г. не отбелязаха спад, а някои сегменти като селските къщи и ваканционните имоти се радват на повишен интерес.

Хитът на 2020 г. бяха къщите с двор. Такива най-много се търсят около големите градове от семейства с деца. Купувачите най-често търсят къщи, които нямат нужда от ремонт

Можем да разделим мотивите за покупка на селски къщи в две категории – едни са за постоянно живеене и те трябва да бъдат близо до града, за да може да се пътува всеки ден за работа или училище, а другите са в категорията ваканционни имоти и те може да са до около 2 часа път от населеното място, в което живеят купувачите.

Ако през изминали години се продаваха къщи на село на средни цени около 20-25 000 евро, то през изминалата година средната цена се покачи до 35-40 000 евро

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви