С 32% е увеличена заболеваемостта от коронавирус за една седмица, а спрямо две седмици по-рано с 54%. Смъртността е увеличена с 4%. Това каза шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на здравното министерство.

В болниците ръстът за седмица е повече от 15%.

С днешна дата това не е особено предизвикателство към здравната система, но в някои райони изцяло са заети двете отделения, например в Кюстендил, където заболеваемостта е 330 на 100 хил. души, отчетоха здравните власти.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че заболеваемостта е повишена в цяла Европа и затова няма раздвижване в класацията. У нас тя е 99 на 100 хил. души, а от понеделник – вече е 140, което ще се отрази следващата седмица. Засега сме на 26-то място в ЕС.

По отношение на смъртността сме на 15 място в ЕС.

В момента обаче имаме 12 области в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата.

Устойчива тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус отчете здравният министър Костадин Ангелов.

По думите му обаче мерките, които са изключително либерални, дават резултат в сравнение с нивата на заболеваемост и смъртност в ЕС.

Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София област, Хасково, Шумен са областите с по-висока заетост на леглата за болни от коронавирус.

Ангелов подчерта, че до момента здравните власти са били прави в решенията си.

В момента се намираме в световна криза, голяма част от договорите не се изпълняват в срок, нещата не се случват и всичко това рефлектира върху търпението на гражданите на ЕС, каза министърът.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви