През последните 2 седмици броят на лежащо болните с COVID-19 в Бургаска област се движи от 125-126 до 150 на ден. Вчера броят общо стана 152. Това каза шефът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров пред журналисти днес.

Той призна, че общо за страната се увеличава и броят на новозаразените. В Бургаско също се наблюдавало ръст и сега областта се движила по около 190 заразени на 100 000 население за две седмици.

Това не е добре. Прогнози не могат да се направят, но се надявам да не е толкова стръмен възхода на третата вълна„, каза д-р Паздеров.

Все пак болните към този момент с COVID-19 в болниците са по-малко от предишните месеци. Това е довело до намаляването на ковид леглата в бургаските болници, за да могат там да бъдат настанявани такива с други заболявания.

„Това е процес, който започна след Нова година. Обемът на ковид леглата бе намален от 522 легла на 320. Сега броят е 250, а само едно лечебно заведение си намали леглата на нула – Онкодиспансера, така че само там бе затворено ковид отделението„, сподели още шефът на РЗИ-Бургас. От КОЦ-Бургас път са готови само в рамките на 48 часа да обособят отново отделението си за болни с коронавирус.

Относно процесите на ваксинацията д-р Паздеров поясни, че до началото на другата седмица се надява да приключи ваксинацията на втора фаза.

Приключваме и с висшите училища и непедагогическия  състав. От тази седмица започнахме и домовете за възрастни хора. Почти половината от хората там, тези които желаят, са вече ваксинирани. Имаме достатъчно ваксини и другата седмица ще получим още. Ваксинационните фази ще бъдат все по-кратки и по-кратки, така че март месец се надявам да започнем и трета и четвърта фаза, както и хората, които вече са се записали за имунизация при личните си лекари„, каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви