За последните 24 ч. в Бургаска област са регистрирани 24 нови случая на К-19. Досега общо от началото на пандемията случаите са 13 335. Що се отнася до ваксинирането нови ваксини са поставени на 164 лица, а повторни -на 921. Общо от началото на кампанията са ваксинирани 3780 души

На национално ниво 10% от тестваните са с положителни проби. Броят на тестваните е 10 164, а положителни са коронавирус са 913 от тях. Най-много са в София /столица/ – 260, Пловдив- 94, Пазарджик – 49, Варна – 43, Благоевград – 41.

Активни за последното денонощие са 22 236 случая. Излекувани са 697 души. Хоспитализиразираните са 3230, от тях 273 в интензивни отделения. Има лек спад на починалите , които са 43-ма.

От началото на кампанията са ваксинирани 66 163 лица, 3 735 от които за последните 24 часа.

Тестването на учениците ще е по желание и със съгласието на родителите

Министрите на здравеопазването и образованието и представители на Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система проведоха среща по повод проучването сред родителите за нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест.
По време на разговора бяха обсъдени най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите.

От просветното министерство предоставят допълнителна информация в отговорна следните въпроси:

1. Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?
– Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболеваемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

2. За коя възраст се отнася тестването?
– Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

3. Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?
– За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) – съответния класен ръководител и директор на училище.
В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

4. В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?
– PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинското лице.

5. Предвижда ли се тестване за антитела?
– На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви