Популярната история по обичаната приказка на Е.Т. Хофман „Лешникотрошачката“, по която Пьотр Илич Чайковски е сътворил безсмъртното си едноименно балетно произведение, ще бъде представена с целия си сценичен блясък на 12-и февруари, петък, от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

Придобилата световна популярност балетна постановка и превърнала се в задължителна част от коледната програма на всеки музикално-сценичен театър щеше да бъде представена в средата на м. декември 2020 г., но поради противоепидемичните мерки, тя бе отложена за периода след възобновяване на сценичната дейност.

В петъчната вечер, която се надяваме да се превърне в празнична за всички любители на балета, артистите ще разкажат – чрез средствата на изящното танцово изкуство, историята за чудния сън на малката Маша и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц.

Забележителната хореография и режисура на проф. Хикмет Мехмедов съчетават най-доброто от класическите традиции с неговия перфекционизъм — по отношение на детайлите, скритите зад всяко движение послания и вълнуващия емоционален пълнеж на изградените образи.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в Зала Опера ще се влеят талантите и на децата от Детски балетен театър “Капка“. Впечатляващата сценография и костюмите са създадени от Радостин Чомаков, репетитор на постановката е Галина Калчева, помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Вълшебната история, обичана и от децата, и от техните родители, на сцената ще пресъздадат солистите: в ролята на Маша – примабалерината Иванина Иванова, която в края на ноември 2020 г. бургаската публика гледа в ролята на Фея Люляк в „Спящата красавица“, Лешникотрошачката – Емил Йорданов /в партньорство с премиер-балетиста на Бургаската опера и Софийската опера и балет, Иванина Иванова направи своя забележителен дебют като Одета/ Одилия в „Лебедово езеро“ – през м. август, като спектакълът на „балета на балетите“ бе посветен на тържественото честване на 70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов на сцената на Летния театър/, Черната кралица – Яна Бердута /дебют/, Дроселмайер – Светлан Николов.

В мащабния балетен спектакъл участват още: Полина Иванова, Добрина Бахова, Адриана-Мария Манасиева, Даниела Туртуманова, Патрисия Суарес, Лора Пехливанова, Мария Габарова, Анелия Иванова, Ивана Фиалковска, Натали Иванова, Ива Овчарова, Елена Георгиева, Натали Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Рая Чакърова от ДБТ „Капка“, Теодор Цаков, Даниел Тичков, Огнян Иванов, Стефан Типиков и др.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви