Добро утро
Започва един прекрасен ден

Добро утро във вторник 09.02.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,18 ч. и ще залезе в 17,31ч. Температурата ще бъде между 7 и 13 градуса. Ще бъде предимно облачно. Вятърът ще е слаб от изток със скорост 4,7 м/сек.

Късметче за деня

Предизвикателствата правят живота интересен, а преодоляването им го прави осмислен.

Джошуа Марин

Събитията на този ден

474 г. – След като 7-годишният Лъв II е намерен твърде млад, за да управлява Византийската империя, за негов съимператор е коронован неговия баща Зенон.

1667 г. – Подписано е примирие между Русия и Полша, с което завършва продължилата 13 години руско-полска война.

1822 г. – Окупаторските сили на Хаити, водени от Жан Пиер Бойер, пристигат в Санто Доминго, за да победят новосъздадената Доминиканска република.

1895 г. – Провежда се първо заседание на Правописна комисия за българския език под председателството на Константин Величков.

1895 г. – Уилям Морган оповестява правилата на създадената от него игра волейбол.

1897 г. – В Русия започва първото всеобщо преброяване на населението, което установява, че в страната живеят 129 млн. души.

1900 г. – Учредено е състезанието по тенис Купа Дейвис.

1903 г. – Народното събрание отпуска допълнителна помощ за бежанците и пострадалите от Илинденско-Преображенското въстание в размер на 300 хил. лв. (след като на 22 ноември са отпуснати 500 000 лв.).

1923 г. – В България е съставен нов кабинет с министър-председател Александър Стамболийски.

1934 г. – Гърция, Турция, Югославия и Румъния подписват в Атина Балкански пакт, който цели запазването на геополитическото статукво на Балканите след Първата световна война.

1942 г. – За първи път в САЩ е изпробвано лятно часово време.

1949 г. – България става член на УНИЦЕФ.

1950 г. – Американският сенатор Джоузеф Маккарти обвинява Държавния департамент, че е пълен с комунисти, което разпалва период на силни антикомунистически настроения в САЩ, известни като Маккартизъм.

1951 г. – Създава се Централен архивен фонд към Българската армия.

1969 г. – Осъществен е първият тестов полет на Боинг-747 Джамбоджет.

1990 г. – Излиза първи брой на вестник Демокрация – първият демократичен ежедневник след комунистическия режим.

1996 г. – Тодор Живков е оправдан от Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния съд по обвинението за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО.

1998 г. – Екатерина Дафовска става първата българска олимпийска шампионка в зимна олимпиада.

1999 г. – Процес срещу българските медици в Либия: Пет български медицински сестри и един палестински лекар са задържани по обвинение, че са заразили с вируса на СПИН 393 либийски деца в детската болница в Бенгази, Либия.

2001 г. – Конституционният съд обявява решението си, че в президентските избори може да се кандидатира само български гражданин, който е живял в България поне 183 дни на година през последните 5 години.

Рожден ден

1773 г. – Уилям Хенри Харисън, президент на САЩ († 1841 г.)

1830 г. – Абдул Азис, 32-рият султан на Османската империя († 1876 г.)

1830 г. – Илия Блъсков, български писател († 1913 г.)

1887 г. – Николай Николаев, български политик († 1961 г.)

1891 г. – Роналд Коулман, английски актьор († 1958 г.)

1932 г. – Герхард Рихтер, германски художник

1938 г. – Минчо Празников, български синоптик

1943 г. – Джо Пеши, американски актьор

1945 г. – Мия Фароу, американска киноактриса

1947 г. – Карла дел Понте, швейцарска юристка

1950 г. – Антоний Генов, български актьор († 2006 г.)

1973 г. – Станислав Димитров, български актьор

1973 г. – Светлана Богинская, руска гимнастичка

1974 г. – Жорди Кройф, холандски футболист

1975 г. – Димитър Дочев, български шахматист

1976 г. – Чарли Дей, американски актьор

1981 г. – Том Хидълстън, британски актьор

1983 г. – Димитър Рангелов, български футболист

1996 г. – Джими Бенет, американски актьор

Празници

На 9 февруари се е случила нетипична за християнството история. Тя е доказателство, че страхът се появява, когато Божията любов напусне вярващия.

В далечното минало в Антиохия се зародило приятелство между един  свещеник, който се казвал  Саприкий и един вярващ християнин Никифор.

Двамата мъже се скарали и се намразили. След като започнало поредното преследване на християните, свещеникът Саприкий бил заловен. Той бил подложен на жестоки мъчения, които успял да преодолее, благодарение на своята вяра.

Накрая осъдили  на смърт свещеника  Саприкий. Когато войниците го повели до мястото на екзекуцията, сред тълпата бил и неговият бивш приятел Никифор, който пристъпил до осъдения свещеник и поискал да си простят.

Саприкий се издразнил и тръгнал напред.

Никифор продължил да го следва и все повтарял, че иска да получи прошка, понеже той съгрешил пред своя приятел Саприкий.

Свещеникът продължал да бъде непреклонен.

Благодарение на Божията подкрепа Саприкий успял да издържи на всички мъчения. Останал без тази подкрепа, защото проявил коравосърдечие към своя близък някога приятел, страхът се загнездил в сърцето на свещеника.

Той се държал мъжки и с достойнство до момента, в който палачът вдигнал секирата, за да отсече неговата глава.

Тогава свещеникът се изплашил от смъртта и казал, че ще принесе жертва на идолите, както заповядали владетелите Валериан и Галиен.

Свидетел на това действие станал Никифор. Никифор започнал да увещава своя бивш  приятел да не се страхува и да остане верен на Христос  до края.

След като Никифор  осъзнал, че Саприкий няма да се разкае и няма да умре за своята вяра, заявил на палача, че е християнин и е готов да бъде наказан със смърт.

Палачът изтичал при градоначалника и казал, че осъденият на смърт бил готов да се поклони на идолите, а друг искал да бъде наказан със смърт.

Градоначалникът позволил и вместо Саприкий, Никифор бил екзекутиран, като по този начин се превърнал в мъченик.

Паметта на Свети Никифор почитаме на 9 февруари.

На 9 февруари имен ден празнуват всички, които носят  името Никифор, Форьо,  Фори, Никифора.

Хороскоп

Овен

Днес ще се смесите с цяла тълпа от най-интересни и необикновени хора, и ще се наслаждавате на всяка минута общуване.

Предстои Ви едно интересно запознанство, което ще премине в много продължителни отношения.

Всичко това е благодарение на астрологическите влияния, които са подготвили този парад на хора, с които при други обстоятелства на бихте се запознали.

Вие ще решите , дали те ще Ви станат приятели или партньори, а и каква точно е разликата.

Позволете си да вкусите по трохичка от всяко предложено угощение

Телец

Телец Не трябва да мислите за следващия ден – нито с надежда, нито с ужас.

Все едно , нищо няма да измислите: логическа връзка между Вашето „днес” и Вашето „утре” просто няма да може да намерите, колкото и да се стараете.

И с Вашата половинка е безполезно да говорите за това

Близнаци

Когато се возите на влакче в някакъв увеселителен парк, впивате ли се в парапета с всичка сила и и седите ли със затворени очи, докато всичко свърши?

Или смело гледате напред, наслаждавайки се на всяко изкачване или завой?

Какъвто и да е Вашият стил , сменете го днес с противоположния. Когато сте обхванати от пътна треска, действайте, ръководейки се от своите инстинкти. Ако Ви е трудно да отворите очи, това само показва важността на онова, което трябва да видите.

А ако сте привикнали да знаете, какво Ви предстои, възможно е, да е дошло време за някакви тайни.

Рак

На прага Ви стои драма и настойчиво чука, искайки да я пуснете. За щастие, отдавна сте разбрали, че не сте длъжни да отваряте вратата, ако не желаете да направите това.

Ако всичко това започва да напомня традиция, замислете се, как да станете недостъпни за участие в подобни сцени. Помнете: Вие сте мобилни и можете да се придвижвате.

Не позволявайте чуждите конфликти да Ви парализират, или да ограничават свободното Ви придвижване. Дайте си възможност да изследвате нови територии.

Лъв

Днес отношенията с любимия Ви човек неочаквано ще се изменят в по-добра посока.

И то толокова неочкавано, че непрекъснато ще търсите някакъв трик в ставащото, и няма да сте в състояние да повярвате в своето щастие.

Все пак звездите Ви съветват да не губите ценно време в безполезни размисли, а да се хвърлите в прекрасните преживявания с главата надолу.

Дева

Девите могат да удържат блестяща победа над конкурентите и да оставят недоброжелателите далеч назад. За представителите на този знак, нещата, които са наистина невъзможни, са малко.

Те отлично ще се справят с преодоляване на всякакви трудности, поставяне на точни цели и постигане на успех в смели начинание.

Не правят изключение и романтичните отношения, на развитието на които събитията от този ден се отразяват по най-благоприятен начин. Очакват Ви приятни признания, интересни срещи и невероятни сюрпризи.

Везни

Днес ще се наложи да кажете на своя любим човек за нещо не особено радостно и приятно, което, естествено, не може да го зарадва, а даже напротив – да го доведе до сълзи и нервен срив.

Постарайте се да направите това максимално меко и тактично.

Скорпион

Днес ще си наострите зъбките и ще се старете да ги демонстрирате на всички, включително и на своя любим човек (на пътво място). Рабира се, че е много важно да имате собствено мнение по всеки въпрос, както и непосредствено поведение и екстравагантен стил, но за най-близкия си човек и за това, че може да се срамува заради Вас, също трябва да помислите…

Стрелец

Всичко приключи – поне за сега. Трескавата дейност, кипяща на работното място, вече е приключила и най-на края всичко си идва на мястото си.

Това съвсем не значи, че няма да се наложи да употребите време и сили , за да се задържите над водата, а и репутацията Ви да остане неопетнена. Само че може неочаквано да откриете, че трябва да отделите време за роднини и близки.

Посетете ги. и бъдете сигурни, че ще получите изключително топло посрещане.

Козирог

Ако у Вас се е натрупало голямо количество необработена информация( факти, цифри, разнородни сведения), още от самата сутрин се заемете с нейната систематизация.

Това е подходящо време за съставяне и изучаване на длъжностни инструкции, заповеди, за изпращане на делови писма и провеждане на служебни съвещания.

Всички средства за връзки, с които разполагате, трябва да бъдат в изправност и да функционират идеално.

Не лош момент за посещение на лекар, за закупуване на нов лекарствен препарат, за начало на курс с оригинални лечебни процедури.

Водолей

През този ден може да Ви бъде трудно да поддържате постоянна връзка с хора от даlече, а също и с представители на Вашата професинална среда, с блюстителите на закона или правовия ред.

Далече от дома може да се окажете пртеснени поради недостиг на средства, или да изпитате липса на комфорт. Не се препоръчва да търсите обходни пътища за решаване на проблемите: например да давате подкуп на длъжностни лица , или да се карате с тях.

Това ще Ви охаррактеризира по неподходящ начин, а и най-вероятно има и по-лесен начин да постигнете желаното.

Риби

В живота Ви стават прекалено много неща, но това не е за учудване, тъй като Вие сериозно сте се заели с промени.

Може ситуацията да се развие непредсказуемо, но все-пак се постарайте да преодолеете тези трудности.

Всички промени са стрес, та даже и тези, които са път към постигане на по-добро.

Може да се наложи да промените старите нагласи и модели на поведение, които са останали непроменени прекалено дълго време. Запазете спокойствие: много скоро всичко ще се нареди.

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Остатъкът от деня
Каквото и да ви говорят, става въпрос за любов

Остатъкът от деня

Автор: Казуо Ишигуро

Любовта, която остава неизживяна, чувството за дълг, което, доведено до крайност, изпепелява всяка радост, подсъзнателният отказ да поемеш отговорност за живота си, яростната съпротива срещу промените – такава е съдбата на образцовия възрастен иконом Стивънс, който след вярна служба в голямо английско имение за пръв път си позволява да тръгне на кратко пътешествие с кола, превърнало се в равносметка на миналото.

Казуо Ишигуро не си позволява да съди или да дава оценки, той оставя героя сам да разкаже колкото реши от свята история и благодарение на това романът му звучи съкровено, като нещо, преживяно от самите нас.

Виц на деня

Той разбра наистина какъв е, когато сложи новия си iPhone в задния джоб и системата за лицево разпознаване активира дисплея.

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви