Неизвестни факти за автомобилите
Неизвестни факти за автомобилите

Автомобилите са неизменна част от живота на почти всеки един човек. Качването на света на колела определено допринесе за революционно ускоряване на развитието на планетата ни. И няма как да си представим света и живота ни без колите.

И докато си мислим, че знаем много неща за автомобилите, за тяхното минало, настояще, че дори и бъдещето, то има доста любопитни неща около колите, за които може би някои от вас не са и подозирали.

И така, подбрахме забавни и любопитни автомобилни факти, просто за развлечение, които може да видите по-долу:

60 милиона коли се произвеждат всяка година
Знаете ли, че приблизително 60 милиона коли се произвеждат всяка година по света. Това ще рече 165 000 автомобила за ден, 6875 за всеки час и по 115 в минута. Или почти две коли за всяка една секунда…

Ако можехте да шофирате до луната…
… пътуването до нашия спътник би ви отнело по малко от месец, ако карате със средна скорост от приблизително 100 км/ч. Това не е лошо, но сериозно се съмняваме, че ще може да спрете на Международната космическа станция за да заредите гориво и да си купите чипс…

Първата глоба за превишена скорост
Първата глоба за превишена скорост с автомобил е връчена на водач на име Оултър Арнолд в Ийст Пекъм, Андлия. Той се е движел със скорост 8 мили в час (почти 13 км/ч) в зона, в която допустимата скорост била 2 мили или 3,2 км/ч. Той бил догонен от полицай на велосипед който го глобил 1 шилинг или четвърт британска лира.

Първият автомобилен инцидент
Първият доклад за автомобилен инцидент е от 1891 година в щата Охайо.

Джеймс Уилям Ламбърт, изобретател, който изиграл роля в развитието на автомобилите, излязъл на разходка с колата си,

която била с едноцилиндров двигател. По някое време возилото се блъснало в дървен кол на пътя, водачът загубил контрол и се забил в обор за коне.

Какви са шансовете да загинем в пътен инцидент?
Плашат ли ви дългите пътувания с автомобил? Не се притеснявайте: шансът да загинете в автомобилна катастрофа е 1 към 5000.

Е, шансът да загинете в самолетна катастрофа е доста по-малък – 1 към 1 милион, така че май е по-добре да летим на големи разстояния…

Автомобилът с най-голям пробег в света.

Може би се сещате за Ървин Гордън и неговото Volvo 1800S от 1966 година. В случай, че това не ви говори нищо, те държат рекорда за най-голям пробег с автомобил – 3 милиона мили или 4 828 032 километра.

Гордън навъртал по около 100 хиляди мили годишно, пътувайки по автомобилни изложения в САЩ и Канада. В интервю, рекордьорът заявил, че сменял маслото на всеки 3000 мили и флуидите на трансмисията на всеки 25 000. Ако това не ви мотивира да поддържате колата си идеално, не знаем какво друго би могло…

Най-бързият сериен автомобил в света

Тази титла определено отива в SSC Tuatara, въпреки споровете около първото й постижение. Когато бе обявено, че американският болид е вдигнал 509 км/ч, компанията-производител бе обвинена във фалшификации. Малко по-късно бе направен нов опит, в който Tuatara успя да вдигне 450,1 км/ч в едната посока на трасето и 460,4 в другата, като със средна максимална скорост от 455,2 км/ч все пак отне званието „най-бърз сериен автомобил“ от Koenigsegg Agera RS, който през 2017 успя да развие 447,19 км/ч.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви