Суеверия, за които не сте и чували
Суеверия, за които не сте и чували

Има суеверия, които са известни на всеки. Черна котка, петък, 13-ти, с кой крак стъпваш от леглото и още, и още… Но има суеверия, за които наистина може би не сте и чували. Четете надолу!

Да се отбиеш при козел за късмет
Хилядолетия наред козелът е бил асоцииран с чревоугодничество, похот и въобще, с всякакви дяволски приумици. Но също така се е смятало, че той е способен да отклони нещастията и неприятностите на всички, които попаднат на пътя му. Оттам тръгва и поверието, че преди важна среща, първо трябва човек да се отбие при козел.

Дъвка не се дъвче след залез слънце
Забравете дъвката и се придържайте към водата за уста вечер, съветват в Турция. Турците вярват, че „ако дъвчете дъвка през нощта, вие всъщност дъвчете плътта на мъртвите“.

Никога не подарявайте ръкавици
Ако все пак подарите ръкавици, то непременно поискайте нещо в замяна. Иначе ви очакват големи неприятности – и вас и този на когото подарявате.

Това е само едно от многото  суеверия, свързани с ръкавиците.

През средновековието и епохата на галантните рицари, които носели ръкавица от дамата на сърцето си в шлемовете си, се е смятало за лош късмет да изтървеш ръкавица и да се наведеш да я вземеш сам.

Ако планирате потомство – не яжте маруля
Това поверие също е било масово разпространено в Англия, особено през 19 век. Дамите, които възнамерявали да имат деца в близко бъдеще, спирали да ядат маруля, защото смятали, че този вид салата е стерилна и намалява шансовете за успешно зачеване на потомство.

Жълъди в джоба за вечна младост
Забравете подмладяващата козметика! Някога англичанките пълнели джобовете си с жълъди, защото вярвали, че чрез тях ще поемат дълголетието и вечната младост на дъбовото дърво.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви