Най-популярната босненска рок група „Дубиоза Колектив“ има нов член. Но не просто нов член, а първият в света робот рок-музикант и певец, който извисява глас и свири на различни музикални инструменти – хуманоиден робот, наречен Роби Мегабайт (Robby Megabyte). Това съобщава Ройтерс.

Студенти от електротехническото училище на университета в Сараево са построили Роби, след като групата поискала робот, проектиран да отговаря на концепцията на техния албум #fakenews, издаден миналата година.

„Нашият робот обича да яде, да пие, да крещи, той обича музиката“, каза Ведран Муягич, бас китаристът на групата, най-ангажиран в разработването на концепцията за Роби.

Във видеоклип за една от песните в албума #fakenews един от членовете на групата споделя, че би било забавно роботът да му върши работата, докато той се отпуска и се забавлява. Постепенно цялата група се заменя с роботи в клипа, позволявайки на мъжете да ходят да купонясват. Но след това роботите се заключват в студиото им и канят млади жени да танцуват и пият с тях, докато мъжете гледат отвън.

„И най-малкото нещо е под контрол на машините“, пее Роби в песен, наречена „Вземи ми работата“. Посланието – за „злия изкуствен интелект, който отнема работа на добрите хора“ – има за цел да бъде иронично, каза Муягич.

Един от учениците, помогнали в разработването на робота, използван в албума, Алмир Бешич, каза, че проектът е бил предизвикателство, тъй като първоначално не са знаели нищо за 3D принтирането, необходимо за изграждането на робота, и е липсвало необходимото оборудване. Те използвали рециклирани материали, между които колянов вал от ос Golf 2 и колела за бебешки колички, за да направят платформата, по която се движи Роби. Отнело им около две години, за да завършат проекта.

Когато Роби най-накрая оживял, „било толкова еуфоричен момент, след толкова усилия, толкова часове, прекарани в работа в училището, за да работи“, каза Бешич.

Групата „Дубиоза Колектив“ е известна със своя еклектичен музикален стил и социално и политически ангажирани текстове. Роби участва в седмичните онлайн концерти на групата, наречени „Карантина шоу“ по време на блокировката, наложена миналата година, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви