417 нови случая на коронавирус в Бургаско
417 нови случая на коронавирус в Бургаско

С 63-ма новозаразени с коронавирус област Бургас остава трета в страната за изминалото денонощие

Общо досега случаите в областта са 12 896. От началото на кампанията са ваксинирани 3 029 души, като за последните 24 ч. с първа ваксина са 228, а с втора – 847 лица.

В страната от направените 10 541 теста положителни за коронавирус са 883, което е 8.38%. Активни са 20 545 случая. Заразата са победили 780 души.

През последните 24 ч. са хоспитализирани 3 033 лица, от които в интензивно отделение – 277. Поминалите са 54-ма.

3 901 са поставените ваксини, което означава, че вече общият им брой е 54 025

Данните на ЕИП сочат, че София /столица/ е с най-много новозаразени – 226. Втора е област Пловдив – 67. Следват областите Бургас – 63, Благоевград – 45, Кюстендил – 44 и Пазраджик – 40 случая.

Ваксинационният план на България трябва да бъде прекроен по отношение на свободата на ваксиниране – на тези, които искат, трябва да им бъде предоставена възможност да се ваксинират веднага

Трябва да се помисли и за начин, по който ваксините да бъдат пуснати на свободния пазар. Това заяви Аркади Шарков, здравен икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес”.

Шарков коментира причините, поради които България изостава с броя на ваксинирани жители на европейско ниво. Според него задължителният елемент при ваксинациите би стреснал населението, но трябва да има стимули.

“Можеше да се предоставят повече средства на различни медицински представителства, на различни пациентски организации, за да се обяснява на пациентите и те да бъдат мотивирани”, посочва икономистът.

Той допълни, че хората имат доверие на публичните личности, на политиците, които са си поставили ваксина.

“Хората биха имали по-голямо доверие на ваксините, ако водещите политически представители си ги поставят”, коментира още Шарков

По отношение на Европейския съюз здравният икономист отбеляза, че има изследвания от края на миналата година на Der Spiegel и Financial Times, според които Европейската агенция по лекарствата, под натиска на Европейската комисия, нарочно е забавила одобрението на ваксините на Pfizer/BioNTehch и Moderna с цел да облагодетелства европейските производители, включително Sanofi и AstraZeneca, които се забавиха с процеса.

“Виждаме предимствено третиране, чисто търговско, но когато става въпрос за управление на криза, това трябва да е изключено”, изтъква икономистът

Според него неумелото справяне с пандемията ще засили антиевропейските настроения.

“От това как се ръководи кризата зависи каква ще е чисто политическата картина в следващите 2-3 години, посочва още Шарков.

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви