Бургас сред лидерите по строителство на нови жилища и логистични имоти
Бургас сред лидерите по строителство на нови жилища и логистични имоти

Бургас е сред лидерите по строителство на нови жилища и логистични имоти, сочат данни на НСИ за последното тримесечие на миналата година

В Бургас обаче е започнало строителството на цели 963 нови жилища, като по този показател градът се нарежда на второ място в страната, отстъпвайки само на София, където са регистрирани 2 114 новозапочнати жилища.

Като цяло Пловдив е лидер по разрешено ново жилищно строителство, а София по новозапочнати жилища

Пловдив изпреварва София по брой разрешени жилища за строеж с 3624 през четвъртото тримесечие спрямо 3413 в столицата. В Пловдив обаче е започнало строителството само на 480 нови жилища.

Във Варна и Бургас разрешение за строеж са получили съответно 604 и 496 нови жилища. Във Варна в края на 2020 г. е започнало строителството на 684 жилища.

Над сто нови жилища са получили разрешение за строеж и в Благоевград (300), Стара Загора (205), Кърджали (176), София-област (141) и Пазарджик (120). На обратния полюс е Видин, където е било разрешено строителството на едва четири жилища. Следват Силистра с шест, Смолян със седем и Разград с осем. През четвъртото тримесечие строителството на над сто нови жилища е започнало също в Благоевград, Кърджали, Пазарджик, София-област и Стара Загора.

Близо 100 хил. кв. м логистични имоти с разрешено строителство в Бургас

Разрешения за строеж за други сгради, в които влизат индустриални и логистични имоти, са издадени през четвъртото тримесечие в Бургас, като по този показател морският град е лидер в страната. През същия период в града е започнало строителството на индустриални площи с общ обем от малко над 50 хил. кв. м.

Лидер по строителство на индустриални и логистични имоти остава Пловдив с новозапочнати сгради с обща площ от близо 80 хил. кв. м. Индустриални имоти с обща площ от малко над 58 хил. кв. м са получили разрешение за строеж в града през четвъртото тримесечие.

Данните на НСИ сочат още, че офис строителството се свива наполовина

Издадените разрешения за строеж на жилища у нас отново се увеличават значително в края на 2020 г., сочат още данните на НСИ. Предприемачите обаче не бързат да започват нови проекти на фона на продължаващата несигурност за икономиката заради пандемията.

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви