Осем области у нас са в червената зона за коронавируса, като с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а с най-ниска Търговище. София град се върна в тази зона, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на МЗ за коронавируса.

Той каза, че сме на 26-то място в ЕС и 6-то на Балканите по заболеваемост, а по смъртност на 13-то в ЕС.

По думите му дали ще минем по пътя на Франция с плавно нарастване или със сериозно нарастване зависи от това как ще се държим.

Резултатите ни дават разумна доза оптимизъм, че сме направили правилното до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие. Това каза здравният министър Костадин Ангелов.

Той посочи, че Европа се готви за трета вълна.

Аз искам да сме готови, ако тя дойде у нас със силата, с която е там, каза още министърът и даде пример с тежката ситуация в Португалия.

Здравният министър призова българите към разум и спокойствие, че здравните власти мислят и осъзнават отговорността, която са поели.

Има известно раздвижване в столицата, затова ситуацията се следи на 12-часова база и във всеки момент сме готови да предприемем действие, каза министърът.

Заетостта на болничните легла за лечение на коронавирус е 32%, а на интензивните легла 38%, като най-висока е в Силистра, София област и Шумен.

Запазва се тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните от потвърдените случаи.

Най-вероятно имаме три седмици до трета вълна на коронавируса. Това стана ясно от думите на шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Смъртността не стигна до никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност – 7.9 на 100 хил. и оттам нататак започна да се качва пак, уточни той.

По думите му цифрите показват категорично, че има „събуждане“ в София, в Кюстендил и други области.

„Апелът е медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият апел е към гражданите – това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място“, предупреди Мутафчийски.

Валят сигнали от граждани, които се стъписват каква е ситуацията в зимните ни курорти и фитнесите, каза още той.

В този смисъл шефът на Щаба каза още, че въпроси за разхлабване на мерки не са на място.

Здравните власти предупредиха, че Европа се готви за трета вълна на вируса и заболеваемостта през февруари у нас ще се покачва. Една от причините за това е новият щам на коронавируса.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че направените тестове на педагозите са малко над 22 хил., като от тях 45 са положителни. 1400 учители вече са ваксинирани. Ще се проучва какво е мнението на родителите за тестване на ученици.

Пристигането на новите доставки ще даде възможност още този месец да се започне по трета фаза на ваксинация.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви