Сватбеният марш и Менделсон
Сватбеният марш и Менделсон

Човек и добре да живее, идва ден, когато… чува Сватбеният марш. Когото и да помолите, сигурно ще ви изтананика поне първите няколко ноти от мелодията, която е прието да чуваме в ритуалните зали.

А тя е дело на немския композитор Менделсон. Затова и всички наричат тържествено звучащата мелодия “Маршът на Менделсон”. Цялото име на композитора е Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди, а по произход – както личи и от имената му – той е евреин.

Сватбеният марш всъщност е част от увертюрата „Сън в лятна нощ“, вдъхновена от едноименното произведение на Уилям Шекспир.

Менделсон пише увертюрата през 1842 година. Пет години по-късно откъсът звучи по време на венчавката на Даороти Карю и Том Дениъл в църквата “св. Петър” в малко британско градче. Но за да се утвърди като истински “Сватбен марш” ще минат още 11 години.

На 25 януари 1858 година, точно под звуците на творбата на Менделсон, се венчават две кралски особи – английската принцеса Виктория и пруският крал Фридрих Вилхелм ІV.

И от тогава до наши дни Сватбеният марш звучи по време на тържествените церемонии, в които двама души си казват “да”.

Самият Менделсон е автор и на още едно “нововъведение”. Преди него оркестрите и хоровете се ръководели или от първата цигулка, или от музиканта, изпълняващ мелодията на клавирните инструменти.

Менделсон поставя началото както на професията “диригент” като такава – т.е. човек, пряко ангажиран само с дирижирането на изпълненията. А какво е диригент без диригентска палка? Така в ръцете на бележития композитор се появява и дървената диригентска палка. Преди него се импровизирало или с лъка на цигулката, или просто с жестове с ръце и кимане с глава.

Задавате ли си въпроса, когато двама души пристъпват под звуците на Сватбеният марш, кой ли от тях е диригентът в семейството? На това и Бартолди не се е наел да отговори.

А ние знаем, но няма да ви кажем.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви