До момента имаме повече от 15 залети имота в село Димчево, очакваме до 2-3 дни водата да се отдръпне, за да може да започнем да описваме щетите. Това каза кметът на Община Бургас Димитър Николов за предаването „Тази сутрин“ по БТВ по повод наводненията в село Димчево и обявеното частично бедствено положение там.

„Напоителни системи“ реагираха своевременно. В рамките на 24 часа в този обем се събра повече от 8 млн. куб. м вода. Очакваме в следващите 2-3 дни водата да се отдръпне, за да може да започнем да описваме щетите в залетите от водата къщи. До момента имаме повече от 15 залети имота. Заделихме средства от фонда на Общината за критични ситуации“, посочи кметът на Общината.

По думите му хората ще получат основни средства за строителни материали и битова техника. „След като бъде направен подробен опис на щетите, ще внесем докладна този месец за решение на Общинския съвет“, заяви той.

По повод проблема с невъзможността на жителите на селото да ползват питейната вода заради честите наводнения, Николов посочи:

„Това е така, защото в най-ниската част са кладенците с помпите за напояване на населеното място. Благодарение на бързата реакция на МРРБ вече са осигурени средства за нов довеждащ водопровод за селата Твърдица и Димчево. Той вече започва да се изгражда и жителите на селата ще пият чиста вода, а не мътната вода, която е в момента в кладенците и в момента не могат да пият, защото помпите са удавени“.

Снощи специалисти от „Напоителни системи“ и Oбщина Бургас направиха пробив в дигата на река Факийска, за да отпушат изтичането на водата към язовир „Мандра“.

„От снощи до тази сутрин имаме 1,5 млн. кубика източени от двата прореза, които направихме от наводнените земеделски площи. С около 60 см спадна нивото на водата в цялото наводнено пространство“, заяви директорът на Напоителни системи“ Снежина Димова.

„Ако няма нови дъждове, очаквам да спадне нивото така, че да можем да включим нашите аварийни помпи. Те са потопени след обилните валежи. Докарали сме допълнителни аварийни помпи“, добави тя.

Семейство Маджарови, които са земеделски производители, потвърдиха, че нивото на водата в залетите площи е спаднало доста през тази нощ.

„През последните 10 години сме наводнявани четири пъти. Над 60% е спаднало нивото и ще продължава да пада. Надяваме се да можем да засеем площите“, споделиха те.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви