Свети Симеон
Най-лошият ден от годината

Суеверията гласят, че днес е един от най-лошите дни в годината; някъде го наричат „Симеон Бележник“, защото белязва хората с рани. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет, особено от бременни, за да не се родят децата с “подрязани” пръсти.

Според народния календар, този празник, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките.

Гадае се по това какъв човек първи ще дойде в къщата – мъж или жена, такъв добитък ще се роди.

Някъде го наричат Симеон бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Той е третият вълчи празник. На този ден не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците.

В някои краища забраняват употребата на думата вълк.

Има вярване, че която жена иска да има рожба, трябва да направи и раздаде царевична питка

Не бива да се отварят ножици, за да не “се отварят устата на вълците”.

Не се пере, не се мие, за “да не се пенят на вълците устата”.

По места се спазват и другите забрани, характерни за останалите Трифонци. Вероятно празникът се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност почти не може да се отдели от предхождащите го дни.

Лятно-есенното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Двата празника имат в основата си аграрна идея, защото разполовяват годината на две – пролетна и есенна оран и сеитба.

На този ден имен ден празнуват:Имен ден: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви