Областният управител Вълчо Чолаков проведе консултации с политическите партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия Бургас (РИК) за провеждане на избори за народни представители на 4 април 2021 г.

Право на участие в състава на РИК имат: партия ГЕРБ – 7 членове, коалиция „БСП за България“ – 6 членове; партия „ДПС“ – 2 членове, коалиция „Обединени патриоти“ – 2 членове, партия „Воля“ – 1 член.

С един свой представител в Районните избирателни комисии участват и партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В случая това са Коалиция „Демократична България – Обединение“. Общият брой на състава на Районна избирателна комисия- Бургас е 19 души в т. ч. председател, секретар и двама зам.-председатели.

Политическите сили стигнаха до консенсус за председател на комисията да бъде назначена Елка Стоянова от квотата на ГЕРБ.

Позицията секретар обаче поискаха два политически субекта – коалиция „БСП за България“ и ДПС, съответно юристите Георги Михов и Емине Иляз. Предложение за заместник-председател направиха КП „Обединени патриоти“ Данаил Средков.

В тази ситуация се счита, че няма постигнато съгласие за състава на РИК. От Областна администрация Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централна избирателна комисия, която ще излезе с решение за окончателния състав.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви