Кристалните черепи - мистерия или фалшификат
Кристалните черепи - мистерия или фалшификат

Някои смятат, че са на извънземни, други – че са пълни с информация, учените ги смятат за фалшифицирани артефакти. Възможно ли е кристалните черепи, открити на различни места по света, да притежават някаква мистична сила. Така поне предполагат древните легенди? Според тях кристалните черепи носят „Светото знание“. Общото във всички митове е, че те са нещо мистериозно, специално и с решаващо значение за бъдещето на човечеството.

През последните няколко века вече са открити стотици кристални черепи. Но учените предполагат, че само 13 от тях биха могли да са автентични находки. Според древните писания черепите носят знания и мъдрост, с които човечеството ще оцелее и ще напредне в своето развитие.

Ето какво казва Уикипедия по въпроса:
Кристалните черепи са издялани от твърд камък – прозрачен или млечнобял кварц (наричан още „скален кристал“). За тях се твърди, че са мезоамерикански артефакти от епохата преди Колумб – или поне така казват откривателите им. Тези твърдения обаче са опровергани за всички образци, предоставени за анализ.

Резултатите от проучванията показват, че кристалните черепи са произведени в средата на 19 век или по-късно.

Това е ставало почти сигурно в Европа, по време, когато интересът към древната култура е бил твърде повишен. Изглежда, че черепите са произведени в Германия, много вероятно в работилници в град Идар-Оберщайн. Градът е известен с изработването на предмети, направени от внесен бразилски кварц в края на 19 век.

Легендите за кристални черепи с мистични сили не фигурират в реални мезоамерикански или други индиански митологии, притчи и сказания.

Но свързването на странните изделия с паранормални явления е съблазнително за Холивуд, движението Ню Ейдж, автори на научно-фантастични разкази, мистици, езотерици и пр.

Според някои неофициални източници 12 от 13 автентични черепа вече са в частни колекции. В края на 19-ти век музеите в Лондон и Париж показват кристални черепи като оригинални мезоамерикански религиозни реликви.

Днес водещи учени твърдят, че пълният анализ на кристалните черепи е невъзможен поради характеристиките на кварцовия кристал. Кварцът не може да бъде надраскан. И върху него няма никакви следи, по които да може да бъде определена възрастта му. Независимо дали изделието е сътворено сега или преди 10 000 години – датирането на този етап е невъзможно.

Все пак нека не забравяме, че някои древни цивилизации като маите са разполагали с различни високи технологии за ваяне и рязане и е било по силите им да направят такива кристални черепи. Има убедени в правотата си археолози, твърдящи, че находките, които се смятат за автентични сред стотиците други предложени за анализ, имат древен произход и може да са носители на невероятна сила, която все още не може да бъде разгадана.

Има и твърдения, че кристалните черепи са

древни артефакти,  оставени от извънземни или са останки от изгубени човешки цивилизации.

Сред мистиците битува вярване, че тайната на черепите ще бъде разкрита едва когато 13-те оригинала бъдат събрани на едно място и образуват клъстер. Според сказанията на американските индианци в космоса има 12 обитавани планети и всеки от тези черепи съдържа информация за всяка, включително Земята.

Дори учените да са безсилни да отговорят на въпроса за произхода на кристалните черепи, все пак остава въпросът защо те са толкова еднакви и защо са разпространени на различни места по земята.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви