Tуроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации в чужбина заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция. Те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз

Препоръката се отнася и за съседна Гърция, която е една от най-предпочитаните дестинации за лятото. Според туристически агенции ситуацията може да се облекчи, ако повече хора се ваксинират срещу КОВИД-19 и се приемат общи правила за пътуване в рамките на ЕС. „2020 беше най-тежката за туристическия бранш“, каза пред БНР председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Светлана Атанасова.

През празничния декември на 2020 г., когато в сила бяха ограничителните мерки от втората национална блокада, 59% от управителите на хотели в страната отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 30,9% посочват, че няма промяна. Това показва анкетно проучване на НСИ. При последните ограничителни мерки от края на миналата година хотелите и ресторантите към тях имаха право да работят.

През последния месец на миналата година 52,6% от анкетираните са обмисляли да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 61,4% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 48,9% – на нощувката.

За бъдещата си активност 45,6% от мениджърите смятат да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 30,7% от тях смятат да продължат да работят, 19,2% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2,7% прогнозират да я прекратят

 

По отношение на наетия персонал 30,1% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „платен отпуск“ – 25,2%, и „освобождаване/съкращаване“ – 13,6%.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви