Еднократните помощи за учениците от първи и осми клас ще могат да се предоставят и в натура по преценка на социалните служби. Това предвиждат подготвени промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, съобщи БНР

 

Ако социалните преценят, може да бъдат закупувани облекло, обувки, учебни и други пособия, необходими на детето за посещаване на училище. Това ще става, ако се установи, че родителите не полагат грижи за детето или не използват по предназначение паричните средства.

Ако 50 на сто от помощта е отпусната в натура и през втория срок няма основания за това, вторият транш ще е паричен. Съответно е възможно и обратното.

От началото на новата учебна 2021/2022 г. всички записани в училище деца от първи и от осми клас имат право на еднократна помощ без доходен критерий на семейството. Средствата от есента ще са с 50 лв. повече от досегашните или 300 лева

Запазва се плащането на два транша, както и това, че ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа пет неизвинени отсъствия семейството трябва да възстанови парите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви