Приоритетите на Община Бургас за 2021 година са здравеопазване, социални дейности, образование и инфраструктура. Това съобщи кметът града Димитър Николов по време на представянето на бюджета за тази година. Той сподели и добрата новина, че за разика от други общини, които компенсират намалените приходи с увеличение на местните данъци и такси, от местната администрацията ги запазва същите.

„Поставени сме в тежка ситуация, която ни постави в положение на два подхода – единият е увеличаване на данъците. Другият е по-труден, този който Община Бургас е решила да реализира – маскимално свиване на разходите за дейности и събития и сериозна административна реформа, за да намали щатът и издръжката в общинската администрация“, каза кметът.

Макрорамката на Бюджет 2021 г. е 323 592 000 лева. 137 829 974 лева са държавно делегираните средства, общинските приходи са 112 198 598 лева. Преходен остатък – 26 467 172 лв и индикативен годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз – 47 096 555 лева.

„Рамката миналата година беше 306 607 777 лева. По повечето пера има средни увеличения в държавно делегираните дейности, но по общинските приходи има намаление. През миналата то беше 8 милиона лева, то продължава и през тази текуща година. Разбираемо е, защото то е в резултат на намалените данъци и такси от приетите антикризисни мерки, за отпадане или разсрочване на задълженията към Община Бургас, приети с решения на Общинския съвет. Част от тях са облекчаване на наемите в общинските помещения и пространства, освобождаване от админситартивна такса за разрешителни за таксиметров превоз, освобождаване от такса за детски градини и други“, каза Николов.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви