ГДБОП разби организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшива валута – долари и евра, както и на български лични документи. Работено е на територията на няколко областни града, съобщиха на брифинг от Спецпрокуратурата.

Към наказателна отговорност са привлечени шестима души – четирима за участие в организирана престъпна група и вторични престъпления, а двама – за вторични престъпления. Предстои да бъдат обвинени и още лица.

Става въпрос за същата печатница, разбита в „Слънчев бряг“ в края на 2018 г. Фалшивите банкноти са били с много добро качество. В две села в Пловдивско и Шуменско пък са открити работилници за изработването на фалшивите лични документи.

„Има участници в групата, които са идентични. Включително има осъждани за предходната разбита печатница, но очевидно това не им е попречило. Те извършват упорито тази престъпна дейност“, каза Валентина Маджарова, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура.

„Новото е това, че са доста по-предпазливи в действията си. Има точно изразена йерархия – лидерът не се вижда с никого от крайните купувачи на валутата и на документите. Има лица, които се занимават само с посредническата дейност. Лидерът държи връзка единствено с хората, които печатат парите и фалшивите документи“, обясни директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев.

Откритите фалшиви пари по време на операцията са около 360 000 долара и около 410 000 евро. Парите, които те са генерирали в процеса на работа, са доста повече, уточни Янев.

„Ние работим отново по тази престъпна група от началото на 2020 г., така че не може да се каже с точност колко пари са пуснати в обращение, но количеството не е малко“, допълни директорът на ГДБОП.

Документите и парите са пласирани предимно на територията на България, но има данни и за други държави. Сред фалшивите документи са шофьорски книжки и талони за управление на МПС.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви