Tuatara отново постави световен рекорд
Tuatara отново постави световен рекорд

Компанията SSC North America, която беше разкритикувана за фалшификация на постигането на 509 км/ч, организира нов опит за рекорд. Този път купето Tuatara с мощност 1750 к.с. се пробва не на магистрала в Невада. Стартира на космодрума „Кенеди“ във Флорида, където по- рано рекорд постави McLaren Speedtail.

В крайна сметка американската хиперкола успя да развие 279,7 мили в час (450,1 км/ч) в едната посока и 286,1 мили в час (460,4 км/ч) в противоположната. Средната максимална скорост е 282,9 мили в час (455,2 км/ч). За сравнение, официалният рекорд на Гинес от 2017 година принадлежеше на хиперколата Koenigsegg Agera RS – 447,19 км/ч.

Следващата цел пред SSC Tuatara е да премине психологическата граница от 300 мили в час (483 км/ч). Такава скорост досега е постигал само Bugatti Chiron Super Sport 300+, който разви 490,4 км/ч. Постижението обаче не е официално, тъй като скоростта беше отчетена само в една посока, а в обратната прототипът се развали.

Още две хиперколи претендират за титлата „най-бърз сериен автомобил в света“. Това са Koenigsegg Jesko Absolut и Hennessey Venom F5, които се очаква да направят своите опити за атака на рекорда през тази година.

Снимка и видео: SSC North America

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви