Руската полиция нахлу на повече от 10 адреса в Москва, свързани с Алексей Навални и негови сподвижници, като извърши обиски и задържа брата на Навални – Олег, предаде Би Би Си.

Арестувана е и активистката Любов Собол, също съмишленичка на опозиционния лидер, юристка от Фонда за борба с корупцията (ФБК). Двамата са поставени под стража за 48 часа.

Формалният повод за полицейските акции е заведено дело за „нарушаване на санитарно-епидемиологичните норми“ по време на протестите от 23 януари, когато жители на над 120 руски града протестираха в подкрепа на Алексей Навални. Само в Москва по улиците излязоха над 40 хиляди души.

Дойче веле съобщава, че е задържана и Мария Алехина от музикалната група Pussy Riot, известна с гражданската си активност и критично отношение към властите.

Медията съобщава, че обискираните адреси са близо 20, като сред тях е и жилището, обитавано от Алексей Навални и съпругата му Юлия. Според Олег Навални, действията на полицията са политически мотивирани.

„Не съм съгласен със задържането. Смятам, че то е незаконно и се извършва с цел оказване на натиск срещу моя брат Алексей Навални заради политическата му дейност.“ – е написал той в протокола от ареста.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви