Питър Пан
Питър Пан

Стрийминговата услуга „Disney+“ ограничии достъпа до някои стари свои филми заради наличието на оскърбителни расистки стереотипи в тях, съобщава „Mirror“. Сред тях са анимационните ленти „Питър Пан“ от 1953 г. и „Дъмбо“ от 1941 г.

Анимациите вече не са достъпни за деца под седем години. Младите потребители на услугата могат да ги гледат само след изрично разрешение от родител. Ограничения бяха наложени и над приключенския филм „Швейцарското семейство Робинзон“ от 1960 г. и на анимацията „Аристокотки“ от 1970 г.

Предупреждението, което се изписва преди излъчването на филмите, гласи:

„Тази програма включва негативно представяне и/или лошо отношение към хора или култури. И тогава, и сега тези стереотипи са били и са погрешни“. Добавя се още, че вместо да премахнат това съдържание, от компанията искат да признаят „вредното му въздействие“, да се учим от него и да предизвикат разговор, „за да създадем заедно едно по-приобщаващо бъдеще“.

Предполага се, че „Питър Пан“ е бил „санкциониран“ заради факта, че във филмчето индианците са наричани „червенокожи“. В „Дъмбо“ са били забелязани стереотипни образ на хора от негроидната раса, а в „Аристокотки“ са пародирани азиатци

През ноември 2019 г. беше съобщено, че Дисни започва да предупреждава за расизъм в по-старите си филми като „Лейди и скитникът“, „Дъмбо“, „Аристокотки“ и „Книга за джунглата“. През май стана известно, че песента на сиамските котки ще бъде премахната от римейка на анимационния филм „Лейди и скитникът“.

avtora.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви