Бунтовете срещу комендантския час в Нидерландия продължават няколко вечери, като насилието се подбужда в различни градове чрез социални мрежи. Продължаващите вълнения шокираха обикновено мирната страна.

Съобщенията в групите за борба с комендантския час в Telegram и други социални медийни платформи показват анти-истеблишмент и общ гняв към политици, полиция и журналисти. В съобщенията в Telegram протестиращите изразяват омраза към всички „онези богати хора, които притежават собствените жилища“, пише „Дойче веле“.

„Вземете колкото се може повече бомбички, бензин и всичко останало със себе си и уведомете всичките си приятели, че ще унищожим този комендантски час! Днес нашият план е да унищожим полицията…“, пише потребител в групата на Telegram.

Каналът в социалните медии се използва от бунтовници срещу комендантския час в цялата страна и съдържа съобщения, обявяващи къде ще се състоят безредици тази нощ, видеоклипове от горящи коли и сгради, както и списък с имена и адреси на холандски министри.

Протестите започнаха като демонстрация срещу нов комендантски час от 21:00 до 4:30 ч. местно време, който бе въведен миналата събота, за да ограничи разпространението на COVID-19. Случаите и смъртните случаи бавно намаляват след въвеждането на пълно блокиране на 15 декември миналата година, но здравните служители смятат, че сега е необходима още по-строга мярка поради бързото разпространение на варианта в Обединеното кралство и други нови мутации на коронавируса.

Това е първият комендантски час в Холандия след тези по време на нацистката окупация през Втората световна война.

Протестите бързо прераснаха в насилие. В различни градове – включително Хага, Тилбург, Енсхеде, Венло, Рьормонд, Амстердам, Ротердам и Хертогенбош – бунтовниците се сблъскват с полицията, която използва коне, кучета, водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да контролира ситуацията. Протестиращите разграбиха супермаркети и унищожиха витрини. В Енсхеде във вторник вечерта те нападнаха болница, а в Тилбург магазин за дрехи бе унищожен с бомбички. Преди това в град Урк – малък риболовен град – подпалиха правителствено съоръжение за тестване на COVID-19.

Във вторник полицията арестува 131 души в Холандия – главно за публично посегателство и подстрекателство към насилие чрез социални медии. Повечето от арестите – общо 81 – са извършени в пристанищния град Ротердам.

Въпреки че бяха нападани болници и полицаи, полицията заключи в сряда, че като цяло четвъртата вечер на протестите срещу комендантския час е много по-спокойна от предишните дни. Нивото на насилие обаче шокира нормално мирната нация. Гражданите се страхуват да напуснат домовете си в кварталите, където се предвиждат сблъсъци, а гневът срещу протестиращите като цяло е голям.

„Притеснена съм от тази свирепост“, казва Диан ван Гамерен, ръководител в полицията в Хертогенбош, един от градовете, в които станаха безредици във вторник. Сега протестиращите носят ножове и електрошокове и хвърлят камъни по полицията, казва ван Гамерен. Нейното звено е арестувало над 50 души през последните няколко дни. „Невинните цивилни са жертвите на техните действия“, допълва тя.

Насилието вече няма много общо с COVID-19, коментира ван Гамерен, „няма нищо общо с правото на демонстрация, това са сблъсъци с престъпни хора, които иска единствено насилие“.

Сред протестиращите са крайнодесни екстремисти, хулигани, хора отричащи съществуването на COVID-19 и политически протестиращи, на повърхността не изглежда да има обединяваща мотивация зад бунтовете, но така ли е наистина, пише „Евронюз“.

„Има връзка и това е недоверие към правителството, омраза към правителството и дори по-широко, омраза и недоверие, когато става въпрос за всякакви обществени институции“, обяснява д-р Джеле ван Буурен, доцент в университета в Лайден и експерт по въпросите на сигурността и конспирацията. „Това недоверие, тази омраза се подхранва през годините от различни оплаквания, гняв, лоши преживявания и мотивации. И затова е толкова трудно да се групира този феномен. Наистина е еклектично“

Някои от първите участващи бяха протестиращи срещу опасения относно действията на страната с пандемията от коронавирус. След оставка по-рано този месец, удареното от скандал правителство на премиера Марк Рюте, което в момента работи като служебна администрация, трябваше да поиска одобрението на законодателите за налагане на нови ограничения, свързани с пандемията.

И все пак, социологическите проучвания показват, че по-голямата част от холандското население подкрепя подхода на правителството, но това не означава, че те са съгласни с посоката, която страната поема като цяло. „Има повече хора, които повече или по-малко приемат политиките за справяне с пандемията; не защото ги харесват, а защото смятат, че просто са необходими“, каза ван Буурен. „Но те също са много критични към някои аспекти на холандската политика през последните 10, 15, 20 години.“

Според него много обществени проблеми са кипели много преди да прераснат в насилието, наблюдавано в Нидерлнадия тази седмица. Несигурността при заетостта и по-специално гъвкавите договори, деморализираха младите хора.

Жилищата също стават все по-скъпи за мнозина, недоволството от ЕС също забележимо започва да се увеличава, както и критиките към имиграционните политики на страната.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви