85 случая на К-19 в област Бургас
85 случая на К-19 в област Бургас

Лек ръст бележат новозаразените с коронавирус в област Бургас. За денонощието те са 59 /предния ден 43/, с което общият брой става 12 417, сочат данните на ЕИП. Ваксинираните са 123-ма, а втора доза е поставена на 339 души

По отношение на новозаразените Бургаска област е четвърта в страната. София /столица/ е начело със 169 нови случая. Втора е област Плавдив – 92, следвана от Хасково – 61. След Бургас са областите Благоевград – 52 и Сливен 41.

За последните 24 часа има рекорд по отношение на направените тестове – те са 15 656, като потвърдени за коронавирус са 827 или 5.28%

Активни в момента са 26 505 от случаите. Излекувани са 868 души. Намаляват настанените в болници, като за денонощието броят им е 2 818, а в интензивни отделения са 281 души.

36-ма са починалите, а ваксинираните са 2 324. Общо от началото на кампанията са ваксинирани 29 122-ма души.

Припомняме, че здравният министър издаде три заповеди във връзка с актуалната епидемиологична обстановка:

Със своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април.

Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график:

– от 4.02 до 17.02 – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

– от 18.02 до 2.03 – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

– от 4.03 до 17.03 – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция.

От началото на следващия месец фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

От началото на следващия месец работата си възобновяват търговските центрове и МОЛ-овете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават само ако са придружени от родител, настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

От 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и подобни събития.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви