Алтернаторът е важно нещо
Алтернаторът е важно нещо

Собствениците на автомобили рядко си спомнят, че в колата има такова нещо като алтернатор. Това е електрически генератор, който преобразува механичната енергия в електрическа под формата на променлив ток. В края на краищата, дори когато капакът е отворен, алтернаторът рядко се забелязва. Факт е обаче, че този важен детайл съществува и съответно се поврежда. А за да бъде избегнато това, трябва да се спазват някои прости правила, категорични са експертите.

Най-често срещаният, но и най-малко известният метод за развалянето на напълно здрав и работещ генератор в автомобила е свързан с акумулатора. Достатъчно е да не се следи за неговото състояние и да се използва, когато започне да не работи качествено. Почти сигурно някъде има късо съединение, което води до прекъсвания, а те дават допълнително мощно електрическо натоварване на генератора.

Трябва да се предвид, че в повечето съвременни автомобили алтернаторът почти винаги работи с максималния си капацитет,

като трябва трябва да осигури енергия на куп потребители на борда и да презареди батерията. Той няма сериозен резерв на мощност, тъй като сега почти всички производители на автомобили отчаяно спестяват, включително и при него, като намаляват количеството материали, използвани за изработката му.

Сега си представете, че в подобна ситуация към генератора е „закачен“ поредният сериозен потребител под формата на късо съединение на акумулатора. Така се стига до претоварване, заради което генераторът започва да прегрява над предвидената граница. Дори в нормален режим той може да се нагрее до 60-70 градуса по Целзий и в крайна сметка в един момент просто ще излезе от строя.

През зимата опасността от прегряване, разбира се, не е толкова сериозна, тъй като сгъстеният въздух охлажда системата. През лятото обаче един повреден акумулатор, който не работи с пълната си мощност, може направо да убие генератора, защото той започва да страда от хронично прегряване.

Аудиосистемата на автомобила може да доведе същите тъжни последствия. Можете да поставите дузина нестандартни високоговорители, усилвател, процесор и други аксесоари, за да слушате любимата си музика. Трябва обаче да сте наясно, че тези допълнителни консуматори на енергия ще бъдат захранвани от същия стандартен алтернатор. А колко време ще издържи алтернаторът при сериозно претоварване, никой не може да каже със сигурност. Лесно обаче може да се предположи, че той ще „умре“ много по-рано, отколкото сте очаквали.

Друг способ за бързо и сигурно унищожаване на този важен агрегат е шофирането през възможно най-дълбоки локви. Преминаването през тях гарантира, че генераторът ще бъде напълно мокър. Да, той разполага със защита от влага, но тя не е вечна. Още повече, че под водата със сигурност има и дупка, като преминаването през нея също носи вреди. Между другото, че измиването на двигателя също дава подобен ефект, така че е хубаво, той да бъде изсушен след тази процедура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви