Васил Велев
Васил Велев

Помощите за първата вълна на затварянето през март и април още не са получени от нито едно от средните предприятия, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

„Нито едно от средните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди – от тези, които са кандидатствали и са одобрени. Говорим за тези, които са пострадали със спад от над 20% за продажбите. За средните поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога. Докато за малките не е стартирала още мярката“, изтъкна Велев.

Много от затворените бизнеси са отвъд ръба и закъснялата подкрепа спомага за това, отбеляза Васил Велев. „Парите, които още не са получили като подкрепа за първата вълна, са похарчени предварително. Очакването им от съконтрагенти, от кредитори само отлага на този етап обявяването във фалит. Ситуацията никак не е розова“, коментира той. „Една година вече ще стане закъснение. Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да компенсират. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат“, обясни Велев.

Същевременно вече трета година Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ не прави нищо за иновациите и конкурентоспособността, смята Велев. Вместо средствата по нея да насърчават инвестициите, те се използват за подкрепа на ликвидността в кризата срещу коронавируса. Това пренасочване на средства в средносрочен план лишава икономиката от подкрепа на конкурентоспособността, което е недалновидно, смята той.

Според Велев „сега предстоят избори и всички ще обещават големи заплати, но заплатите се изработват – за да растат заплатите, доходите, стандартът, трябва да има инвестиции, а нищо за подкрепа на инвестициите в последните години не се прави“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви