Цените на жилищата в Бургас по-скъпи от тези във Варна
Цените на жилищата в Бургас по-скъпи от тези във Варна

Общински съвет Бургас не прие предложението на съветниците на БСП Христо Панайотов и Стоян Коларов за създаване на общински фонд „Жилища“. Те поискаха това да се случи чрез промени в Наредбата за условията и реда за установяване на жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажбата на общински жилища.

В края на миналата година чакащите в списъка за настаняване в общински жилища са 449 души. За последните години обаче общината е придобила едва 9 жилища, а за същото време са продадени над 70 имота, с което е реализирани средства от малко над 4,5 млн. лева. С предложените от нас промени в наредбата би се гарантирало обновяването на жилищния фонд„, каза Коларов.

Според него било важно и да се спомене, че повечето от общинските жилища са в стари 40-50-годишни сгради, с режим на етажна собственост, което водило до затруднение в управлението им.

Съсредоточаването на социалните жилища в сгради, които са изцяло общинска собственост, би допринесло за по-лесното им управление. Ясно е, че община Бургас никога няма да може да отговори на всички нуждаещи се от жилище, но за да може да все пак да излязат от незавидното си положение, то трябва да се направи нещо за намаляващия брой такива„, каза още съветникът от БСП.

Той поясни, че постъпилите пък от продажбата на жилища средства попадали в общия бюджет на общината и оставало съмнение дали се изразходват целево, защото администрацията е придобила едва 9 такива за последните 5 години. В един момент можело да се окаже, че няма да има достатъчно жилища за нуждаещите се граждани.

Бойчо Георгиев от ГЕРБ му отговори, че идеята за социални жилища в изцяло общински сгради е въпрос на стратегия, а не на фонд. Според него парите постъпвали в общинския бюджет и се изразходвали прозрачно. Георгиев обвини съветниците на от БСП, че прокарват партийна идея заради предстоящите избори.

Зам.-кметът Красимир Стойчев също се изказа по темата.

Общината се ръководи по указанията на министерството на финансите. Това значи, че предложението на съветниците от БСП за създаване на фонд „Жилища“ противоречи на няколко члена по закона за публичните финанси и указанията на министерството. Г-н Коларов не е пръв с подобна идея, но всички тези продажби отиват в бюджета и след това се разпределят от съветниците как да се харчат. Със създаването на един фонд трябва да има и самостоятелно юридическо лице, което противоречи на самата докладна„, заяви той.

Председателят на комисията по Туризъм към ОбС Живко Табаков коментира от своя страна, че съветниците от БСП са вкарали една чудесна докладна. Темата била много съществена, защото през последните години общината продала много жилища и това почти винаги било подкрепено на сесиите.

Вечно коментирана е цената, а всеобщото мнение на всички е, че администрацията трябва да продаде старите и амортизирани жилища и да ги замени с нови. Въпреки това, данните, които съобщи колегата Коларов са притеснителни. Има огромен брой наши съграждани, които отговарят на условията да бъдат настанени в общински жилища. Има и недостиг на такива, а общината Бургас се забави в създаването на такива. Кметът Николов винаги е заявявал, че стратегията на общината е увеличаване на жилищния фонд. Досега обаче са придобити само 9, което показва, че това е неработеща стратегия. От приходите, ако не можем да ги отделим в един фонд, то поне да бъдат заложени целево в новия общински бюджет. Смятам, че това е честно решение„, сподели Табаков.

От ПП ГЕРБ не закъсняха с отговора и д-р Антони Душепеев заяви, че има около 400-500 чакащи за жилища, но дори да общината да покрие техните искания, то след месец ще има още 200 такива. Според него това се коренило в законодателството, което дълго време не е променяно, както и в недоброто отношение на институциите към хората, които вече са настанени веднъж в общински жилища.

Д-р Душепеев бе категоричен, че създаването на такъв фонд не е начин, по които ще се реши проблема, защото придобиване на жилища щяло стане много сложен процес, в който щяло да има и повече конфликти. Според него поделени пари не значило поделен ред.

Продължавайки със сегашните темпове не продажба, то след време общината ще се декапитализира от към общински жилища и това е притеснително. Г-н Стойчев вероятно е прав, защото не съм се запознал с наредбите, но и г-н Табаков е прав, че с тези 4,5 лева можеше да се поднови жилищния фонд„, каза Христо Панайотов от БСП.

В крайна сметка докладната на БСП не бе приета с 16 „въздържал се“, 13 „против“ и 17 „за“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви