Нямаме намерение да прахосваме пари и да ремонтираме улична мрежа в община Бургас за улици, които не са с подменена подземна инфраструктура от страна на ВиК. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на днешната сесия на Общински съвет-Бургас.

Съветниците приеха решение за свикване на извънредно общо събрание на регионалната ВиК асоциация. Настояването на Николов е да бъде прецизиран и предварително обявен списък с предвидени за подмяна на тръби улици в годишния план на ВиК дружеството, за да бъде съобразена с него капиталовата програма на Община Бургас.

Николов изрази несъгласие с твърденията, че едва сега Община Бургас се е усетила и е започнала да действа с възстановяването на уличната инфраструктура.

Това е наша политика от няколко мандата. Тази администрация, с мен като неин ръководител, никога не се е отнасяла безотговорно към средствата, които влизат в Общината, а най-вече към данъците на данъкоплатците. Заради тази отговорност аз и моите колеги нямаме намерение да прахосваме пари и да ремонтираме улична мрежа в община Бургас – не само в централната градска част, за улици, които са с неподменена инфраструктура. Това са 30, а 40 и 50-годишни тръбопроводи, заради които ежедневно на няколко места в града възникват аварии. Ако има наши съграждани с будна съвет и правят карти с дупки или други обозначения, да ги внесат във ВиК – Бургас. Защото Вик – Бургас не е собственост на общината или държавата, това е акционерно дружество, в което влизат всички бургаски общини в областта„, заяви кметът.

Той допълни, че с одобреното от ОбС решение ще се внесе списък с улиците в града, които спешно се нуждаят от ремонт. Те били много повече от обявеното, но администрацията класирала тези, които са в най-окаяно състояние. За тях в общината имало жалби, подписки и други.

„Ще намерим средства, но няма да ремонтираме улици, които са без подменена инфраструктура. Вече имаме прецедент, на такива, които вече имат нова мрежа, но възникват аварии. Това например е ул. „Христо Ботев“. Преди 10 години беше с изцяло подменени водопроводи, а вече на 3 места имаме аварии“, поясни кметът.

Той сподели, че няколко пъти е поставям въпросът пред ВиК асоциацията в Бургас, но от там му отговаряли, че има и други градове със спешни нужди в областта.

„Ако ВиК подмени тази инфраструктура, то Община Бургас на секундата ще влезе с машини за ремонтиране. Крайно време е това да се случи по-мащабно, а не по 2-3 улици на година“, каза той.

Най-спешно от ремонт на пътни и тротоарни настилки се нуждаят следните улици:

Ул. „Климент Охридски“, ул. „Ивайло“, ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Шейново“, ул. „Пробуда“, ул. „Македония“, ул. „Христо Фотев“, ул. „Цар Самуил“, ул. „Дебелт“, ул. „Мария Луиза“, ул. „Гладстон“, ул. „Цар Асен“, ул. „Оборище“, ул. „Асен Златаров“, ул. „Юрий Венелин“, ул. „Иван Богоров“, ул. „Странджа“, ул. „Екзарх Йосиф“, ул. „Митрополит Симеон“, ул. „Славянска“, ул. „Д-р. Нидер“, ул. „Индустриална“, ул. „Петко Задгорски“, ул. „Атанасовско езеро“, ул. „Константин Величков“, ул. „Перущица“, ул. „Шар планина“, ул. „Одрин“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви