Скандал стана днес на онлайн заседанието на Общински съвет Бургас заради съмнение за присъствието на съветниците, които гласуват и участват на сесията.

51 съветника бяха в системата, което предизвика недоверието на общинския съветник Живко Табаков, който изрази мнение, че от 5 години не е виждал заседание, в което да участват всички съветници. Според него било възможно зад устройствата да стоят хора, които не са такива.

За пръв път виждам толкова голям вот от 51 съветника в Общински съвет, това предизвиква притеснения за истинността му. Нека се преброим с камера и микрофон, за да сме сигурни в провеждането на сесията. Ние може да сме 51 в системата, но това не значи, че 51 съветника са зад устройствата„, каза Табаков.

„Съветниците погрешно започнаха да гласуват в чата. Това, че в другата система, в която се чуваме и виждаме, не се отчитат толкова съветници, не значи, че не сме точен брой на днешното заседание. Публично обвинявате колегите си, че не са зад устройството си си“, отговори му председателят на общински съвет проф. Севдалина Турманова.

Съветниците все пак гласуваха да се направи поименно преброяване чрез включване на микрофон и звук. Проверката мина успешно и всички съветници се оказаха по местата си.

Веселин Пренеров от ГЕРБ реагира остро след преброяването.

„През тези 10 мин. на броене се чудих къде точно се намираме и кому беше нужно този панаир. Това е общински съвет и ни слушат гражданите на Бургас. Това беше сатира, която подкопава нашата работа. Разни хора, разни идеали“, каза той.

Живко Табаков отговори, че съмненията му са били състоятелни, защото системата в рамките на 10 минути се е разпаднала.

„Системата не е достатъчно ефективна да издържи работата на общински съвет и смятам, че вече е време заседанията да не са онлайн, още повече, когато скоро ще приемаме и Бюджет 2021 на Бургас. Наше право е да се уверим в истинността на вота“, сподели той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви