Руското министерство на здравеопазването препоръчва на жените да планират бременност не по-рано от три месеца след прекаран коронавирус.

Тази предпазна мярка се налага поради рискове от усложнения за плода от препаратите, използвани по време на лечението. Тази информация е включена в актуализираните инструкции за бременни жени, родилки и новородени с COVID-19.

Също така се отбелязва, че според статистиката жените понасят COVID-19 по-лесно от мъжете, но не бива да се пренебрегват възможните последици за репродуктивното здраве.

„Понастоящем не е известно кои дългосрочни последици за репродуктивното здраве на жените могат да бъдат свързани с наличието на COVID-19. Поради това всички жени, които са претърпели COVID-19, особено в тежка форма, трябва да се разглеждат като високорискова група и трябва да се подложат на по-задълбочено последващо наблюдение в продължение на една година след хоспитализация за COVID-19, „отбелязват препоръките.

Русия отбеляза около 4 млн. заразени и 70 000 починали от коронавирус. Тя се нарежда на четвърто място в света по брой на заразени и на осмо място в света по брой на починали от началото на пандемията.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви