Маслото трябва да се сменя често
Маслото трябва да се сменя често

Моторното масло осигурява на двигателя продължителна и правилна работа. Производителите препоръчват то да се сменя веднъж в годината или след достигането на определен пробег. Има обаче ситуации, когато замяната на маслото трябва да бъде извършена преди предвидения срок.

Маслото в двигателя изпълнява редица функции, като освен смазка на детайлите и осигуряване на лесно стартиране, то почиства двигателя, а също така охлаждане неговите детайли, които са подложени на най-сериозно нагряване. Затова и самото масло е сложна и високотехнологична течност, запазваща дълго време своите свойства. Как обаче да разберем, че трябва да пренебрегнем указанията на производителя и да я сменяме по-често?.

Ако работите като такси или като доставчик
Ако планирате да работите като такси, то в графата за разходи трябва да включите по-честа смяна на маслото. Работата е там, че този бизнес означава интензивно използване на автомобила, при което неговите основни агрегати се износват бързо. Какво да кажем за двигателя, ако той работи в продължение на 12 и повече часа? Маслото бързо се разгражда и изгаря, и затова често трябва да се сменя.

Каране по лоши пътища
Използването на автомобила в райони, в които няма асфалтирани пътища или такива с твърдо покритие, също е води до по-честа смяна на маслото. Там, където има повече прах, той прониква в двигателя и се събира в картера, като променя качествата на смазващата течност.

Движение в задръствания или на малки разстояния
Задръстванията в големите градове и пътуванията на малки разстояние също оказват негативно влияние върху моторното масло. При работа на ниски обороти в двигателя се натрупва нагар, за чието премахване отговаря именно маслото. Не е нужно да имаш развита фантазия, за са си представиш

какви проблеми ежедневно среща маслото,

когато моторът работи почти непрекъснато на празен ход или на ниски обороти.

Даване на повече газ
Същото се случва и при по-усърдна „работа“ с педала на газта, когато натоварването върху мотора съответно е по-голямо. Неговите детайли се износват по-бързо и се нуждаят от качествено смазване. В един момент то престава да бъде такова и трябва да се вземат мерки.

Използване на некачествено гориво
Некачественото гориво също може да стане причина за честа смяна на маслото. Ако имате лошия навик да зареждате от съмнителни бензиностанции, за да спестите пари, трябва да се замислите, че спестеното ще отиде за масло. Лошото гориво съдържа по-големи количества сяра, която по-бързо износва присадки, поставяни в самото масло. И то става неефективно.

Рядко използване на автомобила
Много шофьори смятат, че ако не използват автомобила си или пък го карат рядко, няма нужда от смяна на маслото. Това е грешка, тъй като неговият състав започва да се променя. Не е изключено самата смазка да започне да се разпада. А върху частите от двигателя, които са били дълго време бе смазване и не са подлагани на високи температури може да се образува корозия. Затова маслото трябва да се сменя, дори да палите колата веднъж месечно.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви