Бургаският бизнес се обяви твърдо за отваряне на заведенията и против дискриминационното отношение на правителството спрямо туристическия бранш. На проведена в неделя среща те са взели единодушно решение да подкрепят Националния протест „МАРШ към свободата”, който се проведе на 27 януари, сряда, от 12:00 часа пред Министерски съвет. Сборният им пункт е на паркинга на магазин „Метро” в 07:30 часа.

За първи път се случва подобно обединение в Бургас – на ресторантьори, представители на големите търговски магазини, сватбени агенции и др. Сега е времето, в което трябва да покажем единство. До този протест се стигна, след като правителството се провали по отношение на прилагането на спасителните мерки спрямо бизнеса. Социалният министър Деница Сачева обеща, че ще се изплатят 50 млн. лв. за 50 хил. души до края на 2020 г., но раздадените пари са между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. Истината е, че само една малка част от наетите в бранша са получили обещаните 24 лв., и те са близки до кръга на ГЕРБ. Обикновените хора се намират в пълна безизходица”, коментира общинският съветник Живко Табаков.

Браншът в Бургас е готов да оформи редица искания, с които да бъде подпомогната дейността им. Един от най-важните апели към този момент е да бъдат незабавно изплатени всички дължими към работниците средства.

Другото е отваряне на туристическия бранш още в началото на месец февруари и запазване на социалните мерки за онези ресторанти, които са в невъзможност да работят. И третото е да бъде променено условието всички новосъздадени фирми да могат да участват по мерките.

Табаков подчерта, че ще настоява за оставките на министъра на труда и социалната политика, министъра на икономиката и тази на вицепремиера Томислав Дончев.

Припомняме, че през декември миналата година туристическия бранш в Бургаска област излезе на протест със следните искания:

1. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на всички незаети за периода на извънредната обстановка.
2. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на самоосигуряващите се лица за периода на извънредната обстановка.
3. Облекчени критерии за кандидатстване на юридическите лица за помощи, процедура по бързи одобрения и навременни плащания към одобрените лица.
4. При кандидатстване на юридически лица за помощи, да отпадне изискването фирмата да няма задължения към държавните институции.
5. Покриване на 100 % на осигуровките за работещите в ресторантьорския бранш (които продължават да работят към този момент с доставки).
6. Покриване на всички фиксирани разходи.
7. Възможност за разсрочване на плащанията към фирми, доставящи комунални услуги.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви