Скок на ипотечните кредити с над 11%
Скок на ипотечните кредити с над 11%

Спадът на имотните сделки в Бургас през 2020 г. е над средния за страната. Това сочи статистиката на Агенцията по вписванията за последното тримесечие на миналата година. Средно за страната процентът е 8.5, а в Бургас е 9.1%

През цялата 2020 г. в България са регистрирани 193 566 напълно завършени имотни сделки, което е с 8,5% по-малко от тези през 2019 г. Броят на вписаните ипотечни кредити е намалял малко повече – с 12,8% спрямо година по-рано.

Вероятно спадът се дължи и на жилищния пазар, но тъй като Агенцията по вписванията не прави разбивка на отделните видове имоти, и в общото число влизат покупко-продажбите на всичко – апартаменти, магазини, ниви и др., през 2020 г. е имало спад на имотния пазар като цяло. Освен това на вписване подлежат само сделките с имоти, които имат издаден акт 16, т.е. не са отчетени покупките “на зелено”, при които се продават примерно апартаменти в сгради, които са още в строеж.

Ето състоянието на пазара в най-големите области на страната:

В по-големите градове на страната, където преобладават сделките с жилища, намаление на броя има навсякъде. В София той е с 5,4%, в Пловдив – с 5%, във Варна – с 3,1%, в Бургас – с 9,1%, в Русе – с 14,9%, а в Стара Загора – с 4,9%.

В службите по вписвания в по-малките населени места, особено в развити селскостопански райони на страната, където преобладава поземленият пазар, също има спад на сделките през 2020 г.

По принцип спадът на имотните сделки е бил най-голям през второто тримесечие, когато бяха най-стриктните забрани заради пандемията. След това има известно оживление, но в края на годината отново има спад, макар и не толкова голям колкото през април-юни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви