Републиканци за България: Настояваме за спиране на плащането на наемите на студентските общежития
Републиканци за България: Настояваме за спиране на плащането на наемите на студентските общежития

ПП „Републиканци за България“ се обръща към министъра на образованието и науката и към всички ректори на висши училища в България с настояване да бъде временно преустановено плащането на наемите на студентските общежития

Според данните на МОН към 30.11.2020 г. в студентски общежития в страната са настанени 34 970 студенти, от които 4 144 са в общежития към държавното предприятие „Студентски столове и общежития“ и 30 826 в общежития към автономните университети.

Републиканците напомнят, че съгласно Заповед на Министъра на здравеопазването от 27.10.2020 г. за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Република България, присъственият учебен процес във висшите училища е преустановен. Вследствие на тази заповед, голяма част от студентите не обитават общежитията си, но въпреки това те са принудени да заплащат наемите за тях.

В писмото се обръща внимание на министър Вълчев и ръководителите на висшите училища, че икономическите последици от пандемията се отразяват изключително тежко върху българските студенти

 

Дистанционната форма на обучение създава допълнителни предпоставки за масово освобождаване на студентските общежития. Към момента по-голямата част от тях остават необитавани, а предвид задаващата се поредна дистанционна сесия, обстановката едва ли ще бъде променена.

От ПП „Републиканци за България“ настояват държавата да преосмисли политиката си по отношение на младите хора,

които към днешна дата са в период на придобиване на висшето си образование и да представи в най-кратки срокове адекватни механизми за укрепването на финансовата и икономическа стабилност на българските студенти. Временното преустановяване на плащанията на наемите на студентските общежития, което да продължи до края на извънредната епидемична обстановка ще бъде първата стъпка в тази посока.

 

7 КОМЕНТАРИ

  1. Правителството не направи нищо за обикновените хора! Поне на студентите които са бъдещето на България да помогне!

  2. Ами дано се вслушат. Че как се оправят студентите, респективно родителите им, покарй карантината, направо не ми се мисли!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви