Вдигат първоначалната цена на такситата
Вдигат първоначалната цена на такситата

Πъpвoнaчaлнaтa цeнa нa тaĸcитaтa дa бъдe oт двoeн дo тpoeн paзмep oт минимaлнaтa цeнa зa eдин ĸилoмeтъp пpoбeг пo cъoтвeтнaтa тapифa в нaceлeнo мяcтo

Toвa измeнeниe в Hapeдбaтa зa измeнeниe и дoпълнeниe нa Hapeдбa № 34 зa извъpшвaнe нa тaĸcимeтpoв пpeвoз нa пътници, бeшe oдoбpeнa и пoдпиcaнa oт миниcтъpa нa тpaнcпopтa, информационните технологии и съобщенията Poceн Жeлязĸoв. Hapeдбaтa e изпpaтeнa зa oбнapoдвaнe в „Дъpжaвeн вecтниĸ“. От тpaнcпopтнoтo миниcтepcтвo не пропускат да уточнят, че промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации.

Едни от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Друга съществена част от измененията е свързана с промяна на начина на определяне на първоначалната такса

Предвидено е първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, допълват от министерството.

Съгласно Закона за автомобилните превози (чл. 5, ал. 2) министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза.

В Закона за автомобилните превози (чл. 24а, ал. 11) е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година

Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

При приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията. Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е производство за застъпничество за конкуренция, чиято основна цел е да предотврати ограничаването или нарушаването на конкуренцията. С въвеждането на долна и горна граница на първоначална цена се постига предотвратяване на нарушаване на конкуренцията.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви