Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в събота 23 01.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,32ч. и ще залезе в 17,11ч. Температурата ще бъде между 8 и 13 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е полусилен от югозапад  със скорост 8,9 м/сек.

Късметче за деня

„Единственият начин да вършите добра работа е да правите това, което обичате.“

Стив Джобс

Събитията на този ден

393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор.

1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието.

1556 г. – При най-смъртоносното земетресение в историята, в провинция Шенси, Китай, загиват 820 хил. души.

1558 г. – Руските войски нападат Ливония, което е начало на Ливонската война, целяща контрол на Русия над днешната територия на Естония и Латвия.

1579 г. – Подписана е Утрехтската уния, поставила основите на новата държава Нидерландия.

1849 г. – Елизабет Блекуел се дипломира в Медицинския колеж в Дженива и става първата американка лекар.

1899 г. – Емилио Аквиналдо става първи президент на Филипините.

1904 г. – Приет е Закон за университета, който преобразува Висшето училище в София в Български университет „Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово“ (дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски“).

1928 г. – Професор Михаил Арнаудов издига кандидатурата на драматурга Иван Грозев за Нобелова награда за литература през 1929 г.

1943 г. – Втората световна война: Британски войски успяват да завладеят Триполи от Нацистка Германия.

1950 г. – Ерусалим е провъзгласен за столица на новосъздадената държава Израел.

1953 г. – Екзекутиран е Йосиф Тончев – католически свещеник, осъден за противонародна дейност от комунистическия режим в България.

1978 г. – Швеция става първата държава в света, която забранява аерозолните опаковки, като мярка за съхранение на озоновия слой.

1997 г. – Мадлин Олбрайт става първата жена, заела поста държавен секретар на САЩ.

2001 г. – Седем души опитват да се самозапалят на площад Тянанмън (Китай) в навечерието на китайската Нова година, което мнозина считат за постановка на Китайската комунистическа партия с цел да се засилят гоненията срещу Фалун Гонг.

2006 г. – При железопътна катастрофа в Черна гора, недалеч от Подгорица, загиват 40 пътници.

Рожден ден

1688 г. – Улрика Елеонора, кралица на Швеция († 1741 г.)

1783 г. – Стендал, френски писател († 1842 г.)

1832 г. – Едуар Мане, френски художник († 1883 г.)

1898 г. – Сергей Айзенщайн, съветски режисьор († 1948 г.)

1900 г. – Адамантиос Диамантис, кипърски художник (†1994 г.)

1910 г. – Джанго Райнхарт, белгийски музикант († 1953 г.)

1921 г. – Тодор Попов, български композитор († 2000 г.)

1927 г. – Давид Попов, български футболист († 2011 г.)

1928 г. – Жана Моро, френска актриса и режисьор († 2017 г.)

1947 г. – Адела Пеева, българска режисьорка

1950 г. – Ричард Андерсън, американски актьор и режисьор

1954 г. – Сава Пиперов, български актьор

1964 г. – Маришка Харгитай, американска актриса

1967 г. – Наим Сюлейманоглу, турски тежкоатлет, роден в България († 2017 г.)

1968 г. – Петр Корда, чешки тенисист

1971 г. – Йордан Ефтимов, български поет и литературовед

1975 г. – Даниел Христов, български футболист

1976 г. – Светлан Кондев, български футболист

1984 г. – Ариен Робен, нидерландски футболист

1984 г. – Владимир Левин, азербайджански футболист

1987 г. – Александер Баумйохан, германски футболист

1987 г. – Андреа, българска попфолк певица

1987 г. – Владислав Мирчев, български футболист

Празници

На 23 януари 312 г. Господ прибира душата на един изключителен мъж – Свети Климент Анкирски.

Майката на Свети Климент, Ефросиния, била силно вярваща християнка. Омъжили я млада за върл езичник. Света Ефросиния полагала усилия да въведе своя съпруг в света на християнството, но той отказвал и в същото време се опитвал нея да превърне в езичник.

Водейки тази трудна духовна борба, Света Ефросиния постоянно се молела на Всевишния да й дава сили, за да успее. Но Господ имал други планове за нея. Малко след като Ефросиния родила момченце, което кръстили Климент, мъжът й починал.

Когато Свети Климент навършил 12 години, Света Ефросиния починала и той останал кръгъл сирак. За него започнала да се грижи приятелка на неговата майка – София. София била богата и благородна дама.

Хороскоп

Овен

Необичайна находчивост и гъвкавост трябва да проявите днес, ако се наложи да влезете в стълкновение със своите недоброжелатели. Първата половина на деня ще бъде много напрегната, но пък през втората явно Съдбата ще Ви демонстрира своето разположение.

Възможно е да регулирате отдавнашни конфликти от всякакво естество, но условията и компромисите, които днес Ви изглеждат разумни и приемливи, скоро ще Ви разочароват.

Ако през първата половина на деня решавате някакви лични проблеми, имайте готовност след известно време те отново да напомнят за себе си.

Телец

Когато изцяло сте обхванати от оптимизъм, веднага става ясно, че тези чувства са заразни. Не губете време и го прекарайте с любимите хора.

Разсмейте ги, прегръщайте ги без умора и им покажете, че сте готови да направите каквото и да е, стига на тях да им бъде хубаво.

И нека след това не Ви е чудно, когато човекът, когото обичате повече от всичко, Ви накара да играете по неговата свирка.

Близнаци

Вашият обострен усет ще Ви покаже, какво точно трябва да промените днес. Не се безпокойте, че няма да Ви стигне енергията, за да доведете всичко до край – сега сте преизпъление с такова количество енергия, че ще можете да свършите всичко, което Ви е нужно.

Най-вече ситуацията няма да приеме такива драматични и ожесточени обороти, от което се опасявате.

Всичко ще бъде наред, но само при условие, че сте убедени в правилността на онова, което правите. Перченето също върши работа, затова енергично демонстрирайте своята самоувереност.

Рак

Днес разговорът с Вашия любим човек може да се окаже много тежък и няма да донесе удоволствие нито на Вас, нито на него.

Само че той е просто необходим, за да можете да приключите с всичко. А и да стигнете до едно важно и изгодно решение.

Бъдете търпеливи и мъжествени.

Лъв

Настроението Ви днес ще бъде много язвително и ехидно, което по своеобразен начин ще се отрази на Вашия личен живот. На Вашия любим човек ще бъде доста трудно да хване вълната на настроението Ви, но ако все пак успее, вечерта ще бъде незабравима.

Дева

Вашите собствени пресмятания и намеренията на съмишлениците или роднините през днешния ден може да се окажат несъстоятелни, впредвид разкриване на нови обстоятелства, или неочаквани поврати на съдбата.

През това време не трябва да си търсите нови приятели, защото е твърде вероятно те да се окажат ненадеждни и трудно предсказуеми. Освен това не трабва да се захващате и с реформи в дома си, или в семейството.

Дори животът Ви да е неустроен и да има още какво да се желае, изчакайте с реализацията на оригиналните си замисли.

Везни

Забравете за всякаква работа и обърнете поглед към личния си живот. В края на крайщата началникът или партньорът могат да почакат, а своята съдба може да изпуснете безвъзвратно. Днешният ден ще окаже решаващо влияние на по- нататъшното протичане на Вашия живот.Само да не го пропуснете!

Скорпион

Днешния ден е прекрасен и подходящ за срещи с любимия човек, а също и за интересен отдих. Когато си избирате занимание за днес, избере си нещо необикновено, с което (по възможност) не сте се занимавали никога.

Благоприятно ще преминат приятелските раздумки и мероприятия. В семейната сфера може да има проблеми.

С неясно поставените задачи от роднините ще Ви бъде трудно , затова на време уточнете какво се иска от Вас…

Стрелец

Днес съвсем неочаквано ще почувствате, че имате сили да измените създалата се във вашия тандем ситуация в нужната за Вас страна: по-добра за Вас, а възможно и за Вашия любим човек.

Постарайте се , да направите измененията във възможно най- кратки срокове, защото утре тази искра, която Ви пали за промени , може да изчезне…

Козирог

Бъдете по-предпазливи с физическото натоварване. Днес то може да Ви навлече проблеми със здравето. Не са изключени и малки травми по време на работа. Даже и не си помисляйте, че ще се справите бързо с цялата работа – нали знаете, че на Вашия знак е свойнствено забавеното действие.

Запазването на мира в отношенията с близките става трудна задача.

Ще се наложи да правите отстъпки, а упоритостта Ви може да доведе до конфликт. Приятели, попаднали в сложна ситуация, ще се обърнат към Вас за съвет.

 Водолей

Движите се, препускайки през глава, и току-виж сте се сблъскали с нещо крайно неочаквано. Става дума за запознанство с изключително интересен и необикновен човек, с когото дори и не можете да си представите някакви отношения само след няколко срещи.

Какво пък – ако това действително е така, даже и недейте да планирате баналното отиване на кино.

Защо да губите толкова ценно време, през което бихте могли да се опознаете?… Вместо това изпиите по чаша кафе или вино в малкото заведение зад ъгъла, и си поговорете.

 Риби

Днес ще Ви се иска романтика в отношенията. Постарайте се да я създадете със свои ръце, без да чакате инициатива от страна на Вашия любим човек.

Той най-вече ще се въодушевява от Вашия пример и ще го последва с преголямо удоволствие . Поне може да се надявате на това….

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Моето семейство и други животни
Класика за малки и големи
Моето семейство и други животни
Автор: Джералд Даръл

Като самопровъзгласил се „поборник за правата на дребните грозници” Джералд Даръл (1925–1995) посвещава живота си на съхраняването на природата и животинския свят, без значение дали става въпрос за розовия гълъб от остров Мавриций или за плодовия прилеп на Родригес.

Но освен че защитава животните, той и пише забавно и информативно за своя опит и преживелици, докато обикаля света в издирване на животински видове.

Намерението му точно преди 60 години при написването на „Моето семейство и други животни” е било да сподели знанията си за живата природа на остров Корфу, но в крайна сметка се оказва крайно забавно повествование и за собственото семейство на Даръл, чийто живот той оприличава на комична оперета.

В резултат написва трилогия, известна като „Трилогията за Корфу”, състояща се от „Моето семейство и други животни”, „Птици, зверове и роднини” и „Градините на бога”. Благодарение на тази трилогия гръцкият остров се прославя по цял свят и неслучайно една от забележителностите му днес е паметникът на Даръл, издигнат от признателните корфучани.

Виц на деня

– Ти какво правиш през лятото?

– Пия ракия, ходя за риба…

– А зимата?

– Зимата не ходя за риба…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви