Нерегламентирани сметища в област Бургас
Нерегламентирани сметища в област Бургас

Във връзка със справянето с проблема с нерегламентираните сметища, от МОСВ съобщиха, че за осъществения през 2020 г. контрол от 15-те РИОСВ на кметове на общини по изпълнение на задълженията им, произтичащи от Закона за управление на отпадъците,

са издадени 75 наказателни постановления на кметове в страната, като с най-много са тези в област Бургас

От всички РИОСВ с писма са дадени предписания на кметовете на всички (265) общини на територията на страната за предприемане на мерки за почистване и недопускане на образуването на нерегламентирани замърсявания с отпадъци, включително и на речните легла и прилежащите им територии.

От инспекциите са организирани и извършени проверки на място по изпълнение на дадените предписания на територията на всички общини, като са извършени над 700 проверки в над 1800 населени места.

За констатирани замърсявания с отпадъци, на 75 кмета са издадени наказателни постановления (НП) на обща стойност 243 300 лв.

Справката показва, че с най-много нарушения са кметовете в оласт Бургас. Тук са допуснати нарушения от 28 кметове на населени места. Следва област Пловдив с 12 глобени кметове на населени места, на трето място е София с 10 глобени кметове.

В област Бургас с три глоби е кметът на община Средец. Те са на обща стойност 6 200 лв. Тези на Айтос, Карнобат и Сунгурларе отнасят глоби по 3 000 лв. Всички други глоби са по 1 400 лв. и те са за кметове на села в областта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви