„Оптимизмът, който има във всички нас, много рязко лекарите го опровергават. Новият щам на коронавируса се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия, Испания“, каза премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Той се пренася изключително бързо и затова, въпреки месеците локдаун в тези държави, броят на заразените и този на починалите продължава да се увеличава“, каза той.

„Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено с образованието. бел. ред. Овестибразователният министър Красимир Вълчев съобщи, решението се отлага за понеделник, както и евентуалният начин за връщане на учениците в клас. Подробности ТУК/По определен ред и учениците от 5. до 12. клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение. Дължим го на това поколение, което месеци наред не ходи на училище и това е проблем“, каза още премиерът.

„Прави впечатление, че от близо 30 000 в ресторантьорския бранш 6300 са подали заявления за подпомагане. Рискът при новия щам е огромен. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Разхлабването на учениците и фитнесите може да доведе до леко повишаване на заразените“, допълни Борисов.

„Засега сме като оазисче по мерките и по това, които сме направили. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да доведе след това да голяма заболеваемост, която да не може да се овладее“, заяви Бойко Борисов.

„Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 милиона допълнително. Което означава нови нотификации до Брюксел и пари, които се дават на неработещ бизнес. Като държава нямаме повишение на БВП в момента“, уточни премиерът.

Борисов поясни, че с лекарите са се разбрали цифрите да се наблюдават до 31 януари. След това ще бъде взето решение за разхлабването и на други мерки. Ако кривата отново тръгне нагоре, това няма да са случи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви