В Бургас с пълна пара върви „голямото преселение на книгите“. Над 600 000 тома от фонда на регионалната библиотека, разпръснати из целия град, вече се преместват в сградата на новата библиотека на ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Оптимистичната прогноза е, че напролет Домът на книгата в Бургас ще е готов да посреща читатели.

„Подреждането на библиотеката напредва. Браво на сърцатите момичетата и момчетата от Регионална библиотека “П. К. Яворов” за старанието да подредят по-бързо нашия нов Дом на книгата и да посрещнат читателите си. Рафтовете и пространствата се изпълват, ще ви хареса!“, написа кметът Димитър Николов в социалните мрежи.

В уютните вътрешни пространства вече са подредени десетки стелажи и удобна мебелировка. Обособени са зони за деца, тинейджъри и възрастни.

Предвидени са помещения за експозиционни площи, рецепция с информационен пункт, детски отдел и интерактивна зала, зала за образователни курсове и зона за детско творчество. Обособен е отдел заемане на книги за дома и възрастни, административни отдели, конферентна зала с капацитет 76 места, където ще могат да се представят и постановки на Кукления театър.

Библиотеката ще заложи максимално на актуалните технологии, които се използват в най-съвременните библиотеки по света.

Сред новите и интересни неща, с които ще изненада своите посетители е Z Space стена с образователни модули, интерактивен магичен под FUNTRONIC, LED видеостена с професионални дисплеи, бърза дигитална заявка на заглавие, прахосмукачка и две стационарни машини за почистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно- игрови център, автоматична система за инвентаризация.

За удобство на читателите ще бъде поставена работна станция за самообслужвне на читатели, която наподобява на банкомат. Там всеки читател, който желае да си върне книгите сам, без да се налага да изчаква да бъде обслужен. В библиотеката ще има и 3 D принтер и копирен център.

За да се гарантира добрият вид и чистота на книгите , освен че ще бъдат съхранявани в просторни хранилища с много удобства, изданията ще бъдат почиствани на специални стационарни машини и подвижна прахосмукачка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви