Майк Помпео
Майк Помпео

Китай наложи персонални санкции срещу 28 американски граждани, сред които са и доскорошният държавен секретар Майк Помпео и съветникът на Доналд Тръмп по търговията Питър Наваро

Това обяви министерството на външните работи на Китай.

„В последните години ред антикитайски политици в САЩ изхождайки от собствени политически интереси, предубеждения и ненавист към Китай, а също така игнорирайки интересите на китайския и американския народи, планираха и осъществиха серия безумни действия, които са сериозни вмешателства във вътрешните работи на Китай и нанесоха ущърб на Китайската народна република“, се казва в изявлението на въшното министерство.

В него се отбелязва, че „Китай взе решение да наложи санкции по отношение на 28 души, които са били отговорни за тези действия на САЩ“.

В списъка със санкционираните лица са включени още чиновници от администрацията на Доналд Тръмп, като Матю Потинджър, Робърт О`Брайън, Алекс Азар

Потинджър бе зам.-съветник по националната сигурност на САЩ в администрацията на Доналд Тръмп, който наскоро бе обвинен от Китай, че лъже с твърденията си, че SARS-CoV-2 е тръгнал от секретна лаборатория в Ухан.

Робърт О`Брайън бе съветник на Тръмп по националната сигурност, а Алекс Азар – министър на здравеопазването и социалните служби.

Китайските санкции са следните:

“На тези лица и на членовете на техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, в Хонконг и Макао. На тях и на фирми и институции, свързани с тях, се забранява да правят бизнес с Китай“, според изявлението на китайското МВнР.

Сега.БГ

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви