Вълчев отложи решението за връщането на големите ученици в клас
Вълчев отложи решението за връщането на големите ученици в клас

Най-вероятно три от осемте класа, които сега са на обучение в електронна среда, ще се върнат в училище. Вероятно от тях ще започнем, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Предстои обсъждане със синдикатите, с директорските организации, което вероятно ще стане в понеделник, съобщи news.bg.

Припомняме, здравният министър Костадин Ангелов обясни, че големите ученици ще учат три седмици на училище, три – вкъщи

„Ситуацията продължава да е непредвидима, особено т.нар. британски щам. От друга страна, ако е твърде кратко – на децата им трябва време за превключване, адаптация. Може би ще се ориентираме към компромисен вариант от две седмици, но следващата седмица ще се решава“, каза Вълчев.

Изпитите след 4-ти и след 7-ми клас остават

Те са полезни за оценяване знанията на учениците, обясни образователният министър. Не би трябвало да притесняват нито учителите, нито учениците. „Полезни са за оценка на затвърждаване на знанията, за оценка на учениците и на училищата. Това, което правим като промени, е по-голяма част от изпитите да бъдат свързани с мерене на умения, отколкото със заучаване. Не бива учениците да се притесняват повече отколкото на едно вътрешно оценяване“, каза Вълчев.

По думите му по-често се отнасяме несериозно към тестовете от международните изследвания, отколкото към тези изпити. Често ни поставят въпроса за оценка на училището, но не можем да направим такава оценка, ако нямаме малките матури, каза Вълчев. Образованието е усилие, трябва да оценим тези усилия, каза Вълчев.

313 училища са избрали да удължат първи срок с две седмици, те са го избрали това през декември, обясни министърът.

Където са готови, ще започнат масово изследване за коронавирус, новият щам може много по-бързо да доведе до увеличаване броя на заразените, обясни Вълчев

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви