Добро утро
Започва един прекрасен ден

Добро утро във вторник 19.01.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,36ч. и ще залезе в 17,05ч. Температурата ще бъде между -5 и 2 градуса. Ще бъде придимнож слънчево. Вятърът ще е умерен от зарад със скорост 5,5 м/сек

Късметче за деня

„Ако яйцето се счупи чрез външна сила, животът приключва. Ако се счупи отвътре, животът започва. Великите неща започват винаги първо отвътре.“

Събитията на този ден

383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя.

1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин Нормандия става част от Англия.

1764 г. – Джон Уилкс е изгонен от Камарата на общините заради подривна дейност и клеветничество.

1806 г. – Великобритания окупира нос Добра надежда.

1829 г. – Състои се премиерата на „Фауст“ от Гьоте.

1853 г. – Състои се премиерата на операта „Трубадур“ на Джузепе Верди в Рим.

1861 г. – Джорджия става 5-ия щат, отделил се от САЩ след Южна Каролина, Мисисипи и Алабама.

1918 г. – Финландска гражданска война: Първи тежки сражения между Червената гвардия и Бялата гвардия.

1920 г. – Сенатът на САЩ гласува против присъединяването на държавата към Обществото на народите.

1937 г. – Хауърд Хюз поставя нов световен рекорд за скорост, прелетявайки със самолет разстоянието от Лос Анджелис до Ню Йорк за 7 часа, 28 минути и 25 секунди.

1938 г. – За първи път в света започва серийно производство на леки автомобили с дизелов двигател от американската фирма „Дженерал Моторс“.

1945 г. – Втората световна война: Съветската армия освобождава Лодз. От 230 000 жители през 1940, по-малко от 900 оцеляват след Нацистката окупация.

1946 г. – Генерал Дъглас Макартър създава Международен военен трибунал за Далечния изток за съдене на японски военнопрестъпници.

1955 г. – Играта „Скрабъл“ се появява на пазара.

1966 г. – Индира Ганди е избрана за министър-председател на Индия.

1969 г. – Студентът Ян Палах умира, след като три дена преди това се самозапалва в Прага в знак на протест срещу инвазията на СССР в Чехословакия през 1968. Погребението му се превръща също в значим протест.

1977 г. – В Маями, щата Флорида, пада сняг за първи път в известната история на града.

1983 г. – Apple Computer известява за появата на „Apple Lisa“ – първият си персонален компютър с графичен потребителски интерфейс и компютърна мишка.

1989 г. – Френският президент Франсоа Митеран кани на неформална закуска в посолството на Франция в София 12 български дисиденти.

1993 г. – IBM обявява, че е регистрирана загуба от $4,97 милиарда за изминалата 1992 година – най-голямата загуба за една година на дадена корпорация в историята на САЩ.

1997 г. – След повече от 30 години Ясер Арафат се завръща в Хеброн и участва в честването по случай присъединяването на последния, контролиран от израелците, град на Западния бряг.

2006 г. – Изстрелян е космическият апарат Нови Хоризонти (New Horizons) и неговата мисия е да изследва Плутон. Апаратът достигна Плутон на 14 юли 2015 г.

2007 г. – Арменският журналист Хрант Динк е застрелян пред офиса на вестника, в който работи, от 17-годишен турски националист.

Рожден ден

399 г. – Елия Пулхерия, Императрица на Източната Римска империя († 453 г.)

840 г. – Михаил III, византийски император († 867 г.)

1544 г. – Франсоа II, крал на Франция († 1560 г.)

1803 г. – Сара Хелън Уитман, американска поетеса († 1878 г.)

1807 г. – Робърт Лий, генерал от Армията на Конфедерацията по време на Американската гражданска война († 1870 г.)

1809 г. – Едгар Алън По, американски писател († 1849 г.)

1839 г. – Пол Сезан, френски художник († 1906 г.)

1871 г. – Даме Груев, български революционер († 1906 г.)

1882 г. – Александър Миленков, български художник († 1971 г.)

1908 г. – Радка Йосифова, преподавателка по народно пеене, първата „Мис България“ († 2012 г.)

1918 г. – Васил Величков, първият български пилот († 1984 г.)

1921 г. – Патриша Хайсмит, американска писателка († 1995 г.)

1922 г. – Христо Данов, български юрист († 2003 г.)

1923 г. – Ивайло Петров, български писател († 2005 г.)

1943 г. – Джанис Джоплин, блус, рок-енд-рол, блус-рок и психеделик-рок певица († 1970 г.)

1946 г. – Джулиан Барнс, британски писател

1946 г. – Доли Партън, американска кънтри певица, композиторка и киноактриса

1947 г. – Род Евънс, английски рокпевец

1957 г. – Петя Силянова, българска актриса

1968 г. – Светослав Малинов, български политик

1972 г. – Калина Сакскобургготска, дъщеря на Симеон II

1975 г. – Александър Александров, български футболист

1976 г. – Марша Томасън, британска актриса

1980 г. – Дженсън Бътън, британски пилот от Формула 1

1984 г. – Исмаел Бланко, аржентински футболист

1985 г. – Бени Файлхабер, американски футболист

1985 г. – Елиът Уорд, английски футболист

1986 г. – Клаудио Маркизио, италиански футболист

1991 г. – Петра Мартич, хърватска тенисистка

Празници

19 януари 1968 – Световент ден на снега

Световният ден на снега е  кампания, която се организира от Световната федерация по ски /FIS/. Тя акцентира на това колко важно е децата да бъдат по-често сред зимната планина, да усещат снега, да се радват,  да се научат да карат ски и  сноуборд. Зимните спортове носят здраве.

Те каляват духа и тялото.  Те помагат в откриването на нови приятели, в  изпитването на непознати емоции, в това да бъдеш щастлив.

Началото на инициативата се поставя на 22.01.2012г. с подкрепата на редица  световни и олимпийски звезди. Те споделят спомените си как са открили любимия си зимен спорт и вдъхновят деца, родители и общности  със своите послания и активности

Празникът се отбелязва в общо 35 държави с над 350 инициативи.

Хороскоп

Овен

Ako се появи шанс да преговаряте „очи в очи” или Ви помолят да направите експериментално представяне , хващайте се за тази идея. С невероятна лекота може да решите тези въпроси, и при това да изглежда великолепно.

Имате дарба за общуване с хората, като при това сте способни едновременно да бъдете настойчиви и очарователни. Това е определено печеливша комбинация. Днес е просто отличен ден за преследване на своите цели.

Телец

Събитията през днешния ден ще се подреждат не особено удачно, но и сериозни проблеми няма да има. Продължавайте със започнатото, и не бързайте да се захващате с нови дейности. Помислете и сами ще се убедите, че в създалата се ситуация това е най-правилната тактика.

Старайте се да избягвате спорове с шефовете: резките думи, казани в изблик на гняв, дълго време няма да Ви бъдат простени.

Възможни са подаръци и успешни покупки, а не са изключени и приятни сюрпризи, подготвени от близките. Вечерта е най-добре да прекарате в къщи, отлагайки светските развлечения. За пътуване това не е най-подходящия ден, защото много време ще бъде похабено.

Близнаци

Семейният живот на всички представители на Вашия зодиакален знак днес може да се развива по спирала. През първата половина на деня звездите не предсказват никакви проблеми.

Затова пък към края на деня може да Ви се случи караница със съпруга, който ще бъде недоволен от Вашето отношение към него. Постарайте се смекчите гнева му с вкусна вечеря, а освен това – с топлота и ласка.

Рак

Движи Ви желанието незабавно да въведете порядък на всякъде, където успеете да се докоснете: и в шкафа, и в личния Ви живот, и в работата, и в отношенията с роднините, а даже и в собствената Ви глава. Основното почистване е най- безобидния и весел вариант.

Всичко останало – изясняване на отношенията, приключване с някои неща или самоанализът във всичките му прояви, ще Ви се отдава значително по-трудно, а резултатите ще са изключително скромни. Много по-лесно ще е за онези, които са обкръжени от непоправими и лекомислени оптимисти.

Лъв

Можете изцяло да посветите това денонощие на контакт с други хора. Обучението ще бъде продуктивно, макар и да протича в неформална обстановка.

Възможно е именно през този ден благодарение на приятелите, или на собствената Ви настойчивост, най-сетне да откриете нужната Ви информация, или да купите нужната Ви книга. Сега трябва да поразгледате кръга на своите познати.

Някои от Вашите увлечения (особено от интелектуален характер), през това време могат да се видоизменят. Може да се върнете към идеи, които са Ви интересували по-рано.

Дева

Денят е сложен, но не е безнадежден. Ако съумеете да направите правилна отганизация на труда и умело да раздавате указания , ще постигнете дота, макар че за сега главната цел все още не може да бъде подтигната.

Много добър ще бъде денят за Вас, ако започвате работа на нова длъжност. Това ще Ви даде възможност, да покажете своите добри страни.

Отношенията в семейството ще бъдат спокойни и хармонични, и може да разчитате на подкрепа и помощ от близките си. Плодотворно ще бъде обсъжданети на съвместни планове за бъдещето, независимо дали става дума за организиране на съвместна почивка, или за голяма покупка.

Везни

Това е много успешен и плодотворен ден, който може да посветите на семейните задължения, оправяне на някои неща в дома си и решаване на битови проблеми.

По начало всички представители на Вашия знак са разтропани, действени, организирани и сте в сътояние и най-ленивите да вдигнете за подвиг ( в интерес на истината – не за дълго).

Ако предпочитате организирано развлечение, по-добре се доверете за подготовката на някой друг.

Вие към всичко се отнасяте така сериозно, че даже и приятелско събиране може да превърнете в официален прием.

Скорпион

Днес за Вас ще бъде важно да приключите някаква неотложна работа, която виси над главата Ви като Дамоклев меч.

Постарайте се да направите това колкото се може по- бързо, защото иначе на Вашия любим човек ще му е неприятно, защото му отделяте толкова малко време, а може и да си направи погрешни изводи…

Стрелец

През днешния ден Вашия любим човек ще бъде доста обидчив и ще можете да го обидите, без да полагате за целта големи усилия.

На практика за Вас това си е винаги лесно и го постигате без старания и предварителна подготовка. Само че е по- добре да избягвате такива ситуации – така, за всеки случай.

Козирог

Събитията на деня сякаш са оцветени в доста мрачни тонове, но Вие добре разбирате, че това, така да се каже, е „последното издихание” на проблем, започнал в далечното минало и бил решен в недалечното минало.

Просто преживейте този ден, като не позволявате на когото и да било да Ви изкара от равновесие и да Ви провокира за необмислени постъпки.

Скоро ще се почувствате значително по-добре. Имайте предвид, че днес е по-добре да не водите задушевни разговори, а да се постараете да си намерите някакво интересно занимание.

Водолей

Нека днес усещането за полет не Ви напуска! В подкрепа на това може да бъде скока с парашут, или ако се повозите на въртолет или въздушен балон. В краен случай може да се полюлеете и на люлка.

Само че обезателно заедно, и хванати за ръце. Пред Вас ще има само небе, само вятър и само радост!

Риби

През първата половина на денонощието може да сте лениви или мечтателни. Може да удължите утрешния сън с час – два, и нищо няма да загубите от това, че ще се наспите (ако, разбира се, може да си го позволите…).

Надвечер ще Ви обхване желание за бурна дейност. Ако сте родени през февруари, ще бъдете много предприемчиви и ще използвате всички възможни пътища за постигане на новата цел, включително о най-остроумните и нетрадиционните.

Ваши врагове може да станат бъбривостта, агресивността , раздразнителността и прекомерната самоувереност.

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Изворът
Роман за човек, който не живее като другите

Изворът

Автор: Айн Ранд

Алиса Розенбаум (Айн Ранд), дъщеря на петербургски аптекар, емигрира през 1925 г. от Съветска Русия в САЩ, където е смятана за „най-влиятелния мислител на ХХ век“. Първият й роман, „Ние, живите“, е публикуван през 1936 г. „Изворът“ (1943) я прави истински известна. В Съединените щати шедьовърът й „Унизеният Атлас“ (1956) е втори по популярност след Библията.

Идеите на уникалната философия на Ранд – обективизмът – са развити в три сборника с есета: „Новият интелектуалец“, „Добродетелта на егоизма“ и „Капитализмът: непознатият идеал“.

Книгите на Ранд са преведени на 16 езика и са издадени в над 20-милионен тираж.

„Изворът“ е история за талантлив млад архитект, за безкомпромисната му битка срещу общоприетите стандарти, за експлозивната му любов към прекрасна жена, която привидно се опитва да го провали. Когато романът се появява за пръв път през 1943 г., дръзката и оригинална литературна визия на Ранд и нейната разтърсваща философия незабавно й спечелват световна популярност.

Актуален и днес, както преди 60 години, това е роман за героя – и за тези, които искат да го унищожат.

Виц на деня

В магазин за алкохол на пода лежи един мъж. Полицаят:

– Вие пиян ли сте или нещо се е случило тук?

– Нито едното, нито другото. Аз съм тук с рекламна цел.

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви