Двигателят с вътрешно горене - обречен ли е наистина?
Двигателят с вътрешно горене - обречен ли е наистина?

През 2050 година нивата на CO2 трябва да бъдат намалени да нула, а забраната на стандартните мотори влиза в сила още от 2035 година. Означава ли това, че двигателят с вътрешно горене наистина е обречен?

Според Парижкото споразумение за околната среда, почти всички държави трябва да съкратят вредните емисии в транспортния сектор до нула. Отказът от автомобили с двигатели с вътрешно горене обаче изглежда абсолютно невъзможен. Като това се обуславя не само от климата, но и от инфраструктурата, а и от интереса на хората. Това пише в свой анализ производителят на автомобилно оборудване Bosch.

“Да, автомобилите ще станат напълно електрически, но не всички. Например, тежките камиони ще използват горивни клетки и двигатели, работещи на водород. Що се касае до нивата на азотни оксиди и сажди, те ще бъдат значително намалени. Дизеловите двигатели отдава вече са оборудвани с филтри за твърди частици. Освен това, системите за рециркуляция и обработване на отработените газове значително се подобрени. А бензиновите мотори отделят все по-малко азотни окиси, които може да бъдат спрени с помощта на филтри“. Това твърдят от Bosch.

Какво може да спаси двигателят, в който повечето от нас са влюбени?

Експертите от компанията смятат, че използването на филтри за твърди частици ще позволи нивата на вредни емисии да бъдат намалени дори под допустимите граници. За целта обаче е нужен системен подход. В него основна роля ще играе оптимизацията на процеса на изгаряне и по-ефективна обработка на отделените газове.

Едновременно с това трябва да бъдат подобрени системите за впръскване на гориво. Както и да бъдат оптимизирани системите за охлаждане и за подгряване на катализаторите.

“Намаляването на нивата на емисии СО2 може да бъде постигнато и с помощта на синтетични видове горива. В наши дни много производители разработват биогорива. Като не е нужно двигателите да бъдат преработвани, за да работят с тях“, смятат в Bosch.

Според експертите на компанията, не всички автомобили ще станат електрически, а по-скоро необходимите на огромен брой хора по света двигатели с вътрешно горене ще се превърнат в напълно чисти агрегати.

Много неща си тръгнаха от живота ни вследствие на  цивилизация и прогреса. Но се надяваме, истински се надяваме, че сред тях няма никога да застане двигателят с вътрешно горене.

Снимки: Bosch

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви