Фламингото е емблематична птица, позната на всички, която привлича с дългите си крака, нежно-розовото си оперение, почти комично дългата си S-образна шия и изящен полет. В последната година броят на фламингото в Атанасовско езеро счупи всички рекорди и в момента има над 1200 птици в северната и южната част на лагуната.

Но откъде всъщност идва розовото фламинго при нас? Най-сигурна информация ни дават опръстенените птици, и въпреки, че досега малко такива са установени тук, данните показват присъствие на птици от Турция и Франция, а последната, която е наблюдавана есента идва чак от Испания.

Ето какво може да се каже за тази птица. Първи птицата с пръстен наблюдава Владимир Младенов (БДЗП) на 8 септември 2020, а д-р Петър Янков (БДЗП) я наблюдава по време на мониторинга по LIFE проект „Лагуната на живота“ повторно на 15 ноември в същия басейн. БФБ изпрати информацията от пръстена X|ZHZ/ P08801 до Българската орнитологична централа – отговорната институция за нашата страна по механизма за обмен на информация от опръстенени видове птици.

Всяка държава съхранява в подобна структура данните с опръстенените птици и когато се намери пръстен се изпраща запитване към органа в съответната страна, който споделя наличната информация и това помага да се научи повече за движението и поведението на пернатите обитатели на планетата.

Така наскоро получихме чаканата информация, че това розово фламинго е опръстенено на 4-ти август 2019 г. като новоизлюпен екземпляр, жизнено и в добро здраве. Вероятно това му е помогнало да прелети цели 2231 км (по права линия) от Пунта дела Баня, Испания до Атанасовско езеро, България.

Можем само да предполагаме какъв е бил пътя на това фламинго до Атанасовско езеро, защото няма информация къде междинно е спирано и наблюдавано. Дали е прелетяло през големите влажни зони по крайбрежието на Франция (Камарг), Италия, а след това над Албания и Сърбия? Или е пресякло Средиземно море над Сардиния и Корсика? А може да е избрало да прелети над Африка, Егейските острови, Гърция и Турция.

Такава информация може да даде сателитното проследяване – сравнително нов и много по-информативен метод от опръстеняването, но засега тази практика при розовото фламинго не е много разпространена.

Птицата е излюпена и опръстенена в Пунта дела Баня, Терагона, Каталуния. Точното място са Солниците Тринидад (http://www.infosa.com/en#.X_V9odgzZPY) – малки занаятчийски солници в Делата на р. Ебро, с площ 1000 ха. В тях се добива висококачествена морска сол още от XIV век. И въпреки че са почти два пъти по-малки по площ от Атанасовско езеро в тях се добива два пъти повече сол, отколкото при нас.

Това се дължи както на по-топлият и сух климат на каталунското крайбрежие, така и на по-високата соленост на Средиземно море. Съдейки по сателитните снимки птицата е опръстенена в басейн с подобни характеристики и място в технологичния цикъл, както басейнът, в който е наблюдавана в Атанасовско езеро. Това са изпарителни басейни със соленост от 40 до 60 ‰ – едни от най-представителните и богати на биоразнообразие части на крайбрежните лагуни.

Делтата на р. Ебро (втората по дължина река в Испания) са обширни разливи с богато биоразнообразие и голямо производство на сол и ориз на Средиземноморското крайбрежие на Каталуния. Цялата територия е важно Рамсарско място и има няколко Натура 2000 зони, включително морска акватория.

Тук е разположен един от най-красивите природни паркове в Испания – Делтата на р. Ебро (https://www.ebre.com/inici.php?id=ca&seccio=delta), съчетаващ уникални крайбрежни, морски и сладководни местообитания и дом на стотици видове птици. Реката образува дълги и обширни пясъчни коси, които са предпочитани диви плажове.

Няма сигурни данни какво е накарало това фламинго да измине огромното разстояние между Испания и България, но със сигурност в Атанасовско езеро то намира условията, които са му нужни – храна, спокойствие и сигурни места. А дали розовото фламинго ще увеличава числеността си, ще остане тук задълго или ще загнезди – предстои да разберем.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви