Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer/BioNTech пристигнаха минути след 7:00 часа тази сутрин на летище „София“. Това е значително по-малко от количеството, което се очакваше според плана на МЗ.

Следващата седмица се очакват още 4000 дози от Moderna, а в началото на февруари месец 35 000 на Pfizer/BioNTech, следващата доставка ще е средата на февруари, като тогава се очаква да се получи и компенсация за намаленото количество днес, информира на летището изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души, беше доставена на 26 декември миналата година. Самият процес на ваксиниране започна на 27 декември с предвидените в първа фаза – медицински лица, които работят на първа линия със заразата.

Втората партида с 25 хил. ваксини на Pfizer/BioNTech пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

От днес трябва да стартира втората фаза, която включва и жители и служители на домовете за възрастни хора, както и преподавателски състав. Това се отнася за области, които са изпълнили парвата фаза по списъчен състав, посочи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. като пример за такива той даде Пловдив и Бургас. В София към момента са обхванати наполовина желаещите от здравната система. В областта има струпване на болници.

Всеки който е получил първата доза, ще получи и втората, увери Ангел Кунчев. Заделени са дози, които се съхраняват или в „Булбио“ или в РЗИ-та.

Кунчев не може да отговори кога точно ще започне масовата ваксинация, която според него минава през личните лекари. Може би пролетния сезон – след март и най-вече април месец. Според него списъците с желаещите е рано да се правят в момента, тъй като ще настане хаос до момента, в който стартира имунизацията. Подходящият момент е може би 2-3 седмици преди пристигането на ваксините. Разбира се, желаещите да се ваксинират, могат да заявят това и по-късно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви