Краставицата 3

Краставиците са много вкусни, особено, когато ги засеете и отгледате сами. Те също така са и сравнително лесни за отглеждане, така че ако все още не сте се пробвали, съветваме ви тази пролет непременно да опитате.

Как се сеят краставици?

Изберете семена

Първата и най-важна крачка в отглеждането на този зеленчук е да посетите някой специализиран магазин и да закупите семена за краставици . Избирайте семената внимателно. Поинтересувайте се какъв сорт са, дали са средни, дълги или корнишони и за какво са най-подходящи (за прясна консумация, за консервиране или друго). Обърнете специално внимание и на срока на годност, който ще откриете на пакетчетата.

Направете разсад

За нашите географски дължини подходящото време, в което да започнете да отглеждате разсад от семена е от втората половина на март до средата на месец април. Но ако имате отопляема оранжерия можете да започнете и в края на февруари.

За да се “захване” разсада, най-важно е да засадите семената на краставиците в отделни малки саксийки (по две семена в саксия), да поддържате добра влажност на почвата и температура в помещението, в което ги отглеждате около 20 – 21 градуса.

Покълването на семената на краставиците, ако им осигурите подходящите условия е между 5 и 7 дни след засаждането. След като покълнат можете да ги преместите на слънце, близо до някой прозорец, докато станат достатъчно големи, за да бъдат трансплантирани (засадени) директно в почвата.

Разсадът е почти готов за засаждане, когато от семената се появят растения с по две листенца. Стане ли това е добре да направите разтвор от тор със състав азот – фосфор – калий и вода и с него да наторите разсада. Изчакайте още две седмици, през които го изкарвайте за по няколко часа навън, за да може да се аклиматизира постепенно.

 Краставицата

Изберете и подгответе почвата

Краставиците обичат слънчева и влажна почва. Затова, преди да преминете към засаждането трябва да изберете внимателно мястото, на което ще ги засеете. Добре е то да е слънчево и защитено от силни ветрове.

Изберете ли терена, трябва да подготвите и почвата. Защото тези зеленчуци обичат плодородна, добре дренирана и богата на хумус почва с pH около 6,5 до 7. За да подобрите качествата на почвата, добавете отлежал компост или подходяща търговска смес за органично засаждане я обърнете на около 30 см дълбочина. След това оформете лехите и сте готови да започнете със следващия етап, а именно засаждането на разсада от семената за краставици.

Засадете краставиците

Тъй като този зеленчук е страстен любител на топлината и слънцето, най-подходящото време за неговото засаждане на открито е последната седмица на април (за южните райони на страната) и първото десетдневие на май (за северните части на България).

Самият процес на засаждане става, като коренчетата краставици се засаждат на около 90 см едно от друго.

Краставицата2

Как се отглеждат краставици?

Добрата новина е, че тези зеленчуци не изискват много внимание от ваша страна, за да растат и дават плодове. Важните неща, които трябва да запомните са следните:

  • Осигурявайте им достатъчно влага. Краставиците се нуждаят доста вода, затова трябва да ги напоявате поне веднъж дневно. Най-ефикасният начин е чрез капково напояване, но ако нямате такава възможност можете да използвате и поливен маркуч, който да поставяте ниско долу на лехата, за да не навлажнявате растенията и плодовете им.

  • Мулчирайте около растенията, за да забавите изпаряването на почвената влага и да предотвратите уплътняването на почвата.

  • Подхранвайте ги добре. Тези зеленчуци, също като тиквичките и пъпешите имат нужда от повечко хранителни вещества . Затова е добре ги подхранвате с балансирана разтворима тор.

  • Ако отглеждате зеленчуците на редове е добре да им поставите дървена скара, по която да могат спокойно да “пълзят” и да се развиват.

  • Поддържайте лехите без плевели и ако забележите някакви вредители или заболявания по листата или плодовете на краставиците се допитайте до някой от магазините за сортови семена, които да ви препоръчат подходящ препарат за третирането на растенията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви