Двигателят не пали - проблем!
Двигателят не пали - проблем!

Съвременните автомобили като цяло са надеждни, но и при тях се появяват проблеми. А най-често срещаният от тях, вероятно, е когато двигателят не стартира. Причините за това може да бъдат много, но основно се срещат някои от тях. И те могат да бъдат установени сравнително лесно. Всъщност, всички неизправности, поради които двигателят не стартира, са разделени на две групи. В първата двигателят не пали, защото стартерът не върти. А втората – стартерът върти, но двигателят не пали.

Акумулаторът е изтощен
Това се случва през зимния период, като зарядът в акумулатора може да изчезне, ако сте забравили да изключите някакъв потребител на електричество (например, фаровете). Случва се също и ако колата е оборудвана допълнително с мощна музикална уредба или има проблем с алармата.

Решението е смяна на акумулатора или зареждане на стария (ако имате време).

Друг вариант е получаване на ток от друг автомобил, като внимавате за спазването на правилата при такъв случай. Ако колата е с механични скорости, може да запали и с бутане.

Окислени клеми
Ако акумулаторът е зареден, но стартерът не се върти или се върти много бавно, то вероятно причината е окислените клеми. В случая има голямо съпротивление и стартерът не разполага с достатъчно енергия. Краищата на захранващите проводници също се окисляват и съответно се превръщат в лош проводник. Окислени контакти на акумулатора трябва да бъдат почистени и да се затегнат здраво.

Стартерът е „заминал“
Най-честни причини за повреда в случая са окислени или изгорели конакти, замръзнало от влага тягово реле или износване на четките и колектора. Ако стартерът е достъпен отгоре, може да се опитате едновременно да стартирате двигателя и да почукате тяговото реле с ключ или чук (само че леко).

Може също така да се опитате да затворите стартера ръчно, като използвате отверка. Тогава да свържете големия терминал, към който има положителен проводник от батерията с малък терминал, към който има тънък проводник. Ако стартерът започне да се върти, веригите му за управление явно са повредени (по-често заради ключа за запалване) или са блокирани от дефектна аларма.

Не достига бензин
Това вече е втората група неизправности, при които

стартерът се завърта, но двигателят не стартира.

Едва ли не сте забелязали, че свети лампата, сигнализираща за ниско ниво на гориво и затова приемаме, че бензин има и проблемът е другаде. Най-простата диагностика е да се установи, дали след завъртане на ключа се чува бръмчене. Ако такова няма, значи горивната помпа не работи, като понякога това става заради окисляване на колектора на нейния електромотор.

Не е изключено също така, горивото да не стига до двигателя (особено през зимата), ако водата, попаднала в резервоара, е замръзнала. И така тя блокира пътя на бензина към двигателя на автомобила.

Свещите не дават искра
Шансът всички свещи за запалване да излязат от строя едновременно е почти нулев. Но пък ако те а покрити с въглеродни отлагания или са пълни с бензин, двигателя няма да стартира. Възможно е също да има изтичане на високо напрежение от върховете на свещите и от проводниците с високо напрежение. Може също така веригите за управление на бобината за запалване да са повредени (понякога нова се случва, ако алармата е поставяна допълнително и монтажистът, която я слага, просто блокира тези вериги).

Методът за проверка е много прост: свещта се развива,

на нея се поставя парче тел и се поставя на капака на клапана. Завърта се стартера и ако свещта работи ще се види ясна искра. Лошото в случая е, че при много двигатели развиването на свещта е труда задача, която изисква специален инструмент. В някои случаи, за да се стигне до свещите, трябва дори да се премахне смукателни колектор.

„Изядени“ кабели
При някои автомобили има проблем с разпознаването на ключа за запалване от системата на имобилайзера. И според „Закона за всемирната гадост“, този проблем се проявява предимно при студено време. Това може да се дължи на износване, а също така и някой майстор да си е „оставил ръцете“ при посещение в сервиз.
Не бива да се забравя и друго плъховете – обичат окабеляването на отсека, в който е поставен двигателя. Може да изглежда невероятно, но ако често паркирате близо до кофи за боклук, гризачите с удоволствие изяждат изолацията и прегризват жиците. А подобна повреда може да бъде отстранена само в сервиз.

Скъсан ангренажен ремък
Има много по-малко механични повреди, заради които двигателят няма да запали, отколкото електрически. Най-често срещаният е скъсан ангренажен ремък, като това обикновено се случва, когато двигателят е студен. Тогава износеният ремък се къса още при стартиране на мотора. И когато това стане, двигателят просто не пали.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви