84 са новозаразените в област Бургас
84 са новозаразените в област Бургас

Втори ден има скок на новозаразените с коронавирус в област Бургас. За последните 24 ч. те са 84, с което общият брой надхвърли 12 х. и вече е 12 065, сочат данните на ЕИП. Що се отнася до ваксинираните те астовот 897

В страната са направени 8 850 тест, от които положителни са 6.24% или 552. Активни са 47 016 от случаите. За денонощието са излекувани 5 660 души.

Намалява броят на хоспитализираните, те са 3 500. Същото важи и за настанените в интензивни отделения, които са 343-ма. При починалите също има лек спад, като за денонощието са 61.

За последните 24 ч. са ваксинирани 452-ма души или досега 18 126-ма.

Бургаска област е втора след София по заболеваемост. В столицата новите случаи са 103. След област Бургас е Пловдив с 49 случая и Варна с 32

От днес се променят част от противоепидемичните мерки на територията на страната. Това става след издадена заповед на здравния министър, съобщават от Министерство на здравеопазването.

От днес се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование:

– приравнителни изпити при преместване на ученик;

– изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при невъзможност/ да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение;

– изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение;

– държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика;

– индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда;

– индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище;

– областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн.

Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.

Разрешава се присъственото провеждане на следните дейности във висши учебни заведения:

– практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти;

– семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда;

– държавни изпити и защити на дипломни работи.

В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

В сектор „Здравеопазване“ се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.

Разрешено е и провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ, съгласно изискванията на Наредба №24.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви